SELEKTOR BH. ODBOJKAŠA

Ifet Mahmutović uoči velikog finala za "Avaz": Nametnemo li svoju igru, doći ćemo do zlata, motivisao nas je uspjeh Ismaila Barlova

Protiv Njemačke smo jedino zakazali što smo imali četiri set lopte, pa tri meč lopte. To se ne smije desiti protiv Irana

Mahmutović: Došli po zlato. World Paravolley

6.9.2024

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci plasirala se u finale Paraolimpijskih igara nakon što je u polufinalu savladala Njemačku s 3:0.

Po setovima je bilo 25:23, 25:6 i 31:29 za "Zlatne ljiljane“ koji su osigurali novu, čak sedmu medalju s Paraolimpijskih igara u historiji. 

Nakon pobjede i uoči velikog finala, za "Avaz“ iz Pariza govorio je selektor sjajnih odbojkaša Ifet Mahmutović.

Veći nivo

- Planirali smo finale, ali je put do cilja bio težak. Ako budemo igrali svoju igru u finalu, sigurno ćemo doći do zlata – kazao je Mahmutović.

BiH je u polufinalu demonstrirala silu protiv Njemačke, ali selektor Mahmutović kaže da je to bilo na tek 60 posto, što znači da su naši odbojkaši ono najbolje čuvali za Iran. Stekao se dojam i da su "Zlatni ljiljani“, kako je tekao turnir, dizali formu.

- Vidi se da je odbojka na mnogo većem nivou nego što si je imao prije par godina. Druga stvar što je ovdje sedam-osam najjačih reprezentacija na svijetu. Iz tih razloga smo i mi tražili svoju igru, nismo tražili samo da taktički nešto odigramo. Inače, naša boljka je godinama ta grupna faza, gdje se igra opušteno – rekao je Mahmutović.

Fenomenalna energija

Uprkos pobjedi protiv Njemačke, Mahmutović je imao zamjerke koje želi ispraviti uoči velikog finala.

- Protiv Njemačke smo jedino zakazali što smo imali četiri set lopte, pa tri meč lopte. To se ne smije desiti protiv Irana. Danas (op. a. jučer) ćemo to izanalizirati i ići po ono što smo došli – zlato – naglasio je on.

Mahmutović je istakao kako njegovi igrači prate reakcije javnosti i da im podrška koja dolazi iz BiH jako mnogo znači, a pozitivan utjecaj imao je i paraplivač Ismail Barlov kojem su priredili sjajan doček.

- On je na našoj svakoj utakmici i mi nismo mogli propustiti priliku da ga dočekamo. Moram vam priznati, dosta je pozitivno djelovalo na ekipu, tako da i Ismail ima zasluga što smo ovako odigrali. 

Jedni druge ne zaboravljamo i pratimo. Ta spontana naša energija koja jedne druge veže se fenomenalno pokazala i kod Ismaila, a i kod nas kako smo igrali – poručio je Mahmutović za "Dnevni avaz“.

Veliko finale Paraolimpijskih igara u sjedećoj odbojci i utakmica između BiH i Irana igra se večeras od 19:30 sati.

Put do finala

Naša selekcija je na putu do finala redom pobjeđivala Poljsku (3:1) i Kazahstan (3:2), Francusku (3:0) te Njemačku (3:0).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.