VELIKA GESTA

Vimbldon će plaćati smještaj Ukrajincima

Najprestižniji teniski turnir Vimbldon je uključen u goepolitička dešavanja, ponajviše ratom u Ukrajini

Vimbldon: Plaća smještaj Ukrajincima. AP

N. H.

25.4.2023

Najprestižniji teniski turnir Vimbldon je uključen u goepolitička dešavanja, ponajviše ratom u Ukrajini. Zbog tok sukoba rukovodstvo Vimbldona je 2022. godine uskratilo gostoprimstvo teniserima i teniserkama iz Rusije i Bjelorusije, ali je u 2023. godini ipak dopustilo tim sportistima da se takmiče. 

Naredno izdanje nadmetanja će ponovo poslati političku poruku. Turnir će predstavnicima Ukrajine platiti dvije sobe (jednu za igrača, drugu za članove tima) u toku trajanja turnira.

Osim toga, Vimbldon će donirati po jednu funtu za svaku prodatu ulaznicu tokom turnira. Očekuje se da će ukupna suma biti oko pola miliona funti, a ona će pomoći onima koji su pogođeni ratom. 

Predsjednik Ijan Hjuit (Ian Hewitt) i izvršna direktorka Seli Bolton (Sally) potvrdile su da Vimbldon neće biti emitovan TV signalom u Rusiji i Bjelorusiji, kao i da predstavnici medija iz te dvije države neće biti prisutni tokom trajanja turnira.

Na konferenciji za medije Vimbldona je poručeno i da će tokom narednog izdanja turnira na neki način biti odata počast Rodžeru Federeru (Roger), velikom šampionu travnatih terena, kao i da će se mečevi muškog dubla igrati na dva dobijena seta, za razliku od prethodnih godina kada se igralo na tri dobijena seta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.