NEZADOVOLJNO ODLUKOM

Svjetska antidopinška agencija uložila žalbu na oslobađanje Sinera: Traže kaznu između godinu i dvije

Zaključak suda da "nema krivice ili nemara" nije tačan prema primjenjivim pravilima, rekla je WADA u saopćenju

Janik Siner. AP Photo / Kirsty Wigglesworth, File

S. S.

prije 15 sati 14 minuta

Svjetska antidopinška agencija (WADA) uputila je žalbu Sportskom arbitražnom sudu (CAS) na odluku nezavisnog suda u avgustu da oslobodi prvog tenisera svijeta Italijana Janika Sinera nedjela nakon što je pao na doping testu, objavila je WADA u subotu.

Zaključak suda da "nema krivice ili nemara" nije tačan prema primjenjivim pravilima, rekla je WADA u saopćenju. WADA je rekla da će tražiti suspenziju bez poništenja rezultata između jedne i dvije godine za Italijana Sinera, koji je ove godine osvojio Australian Open i US Open.

- Budući da je ovo pitanje u toku pred CAS-om (Sportski arbitražni sud), WADA u ovoj fazi neće davati nikakve daljnje komentare - navodi se u saopćenju.

Jannik Siner je u martu 2024. dobio dva pozitivna dopinška testa u razmaku od osam dana - 10. marta tokom turnira u Indian Velsu i 18. marta izvan takmičenja, ali neposredno prije turnira u Majamiju. U njegovom urinu pronađene su količine klostebola, zabranjenog anabolika, u tragovima.

Italijan se branio objašnjavajući da je pretrpio "kontaminaciju od strane člana svog osoblja, koji je na svoju ruku nanio sprej koji je sadržavao klostebol bez recepta kako bi liječio malu povredu - prema Međunarodnoj agenciji za integritet u tenisu (Itia) koja je prihvatila njegovu odbranu i službeno ga oslobodila krajem avgusta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.