BIH

Okončan sastanak o provedbi presude Ustavnog suda u slučaju "Ljubić"

Predstavnički dom PSBiH: Nema saglasnosti u vezi presude u slučaju "Ljubić"

S. D. - A. Nu.

21.11.2017

U Sarajevu je danas održan sastanak kojim je predsjedavao ambasador Brus Berton (Bruce), šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, a kojem su prisustvovali predstavnici parlamentarnih stranka na ekspertnom nivou, saznaje „Dnevni avaz“. Glavna tema bio je Izborni zakon BiH, odnosno implementacija presude Ustavnog suda BiH u slučaju „Ljubić“.  

Berton: Domaćin sastanka

Skupu su se odazvali predstavnici SBB-a, DF-a, HDZ-a, SDP-a, SDA-a i SDS-a, a među učesnicima su Bariša Čolak, zamjenik predsjedvajućeg Doma naroda PSBiH, Damir Arnaut, poslanik SBB-a u Predstavničkom domu PSBiH, Damir Bećirović, poslanik DF-a u Predstavničkom domu PSBiH i Zoran Mikulić, član Predsjedništva SDP-a.

Kako saznajemo, na sastanak su bili pozvani i predstavnici SNSD-a, ali se nisu odazvali.Podsjećamo, Ustavni sud BiH presudom po apelaciji Bože Ljubića stavio je van snage dvije odredbe Izbornog zakona BiH, koje se odnose na izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH. 

Trenutno u BiH nema političkog dogovora o načinu provedbe ove presude, a sve češće se govori da bi zbog toga moglo doći do blokade provedbe izbornih rezultata nakon izbora u oktobru naredne godine, te da bi nerješavanjem načina izbora delegata u Federalni dom naroda bili blokirani i izbor predsjednika Federacije, Federalne vlade, te da ne bi mogao biti konstituiran ni Dom naroda Parlamenta BiH, u kojem Dom naroda FBiH bira dvije trećine delegata.

Stoga je, kako saznajemo, i međunarodna zajednica zabrinuta zbog rješavanja ovog problema i pokušava dati svoj doprinos u približavanju, za sada udaljenih stavova političkih aktera u BiH o ovom pitanju, a današnji sastanak jedan je od pokušaja u tom pravcu.

Arnaut: Konstruktivna i kreativna rješenja

Damir Arnaut, poslanik SBB-a u Predstavničkom domu i jedan od učesnika sastanka , kazao je da SBB insistira na konstruktivnom pristupu i kreativnom rješavanju ovog pitanja. Kaže da će bez toga ali i aktivnog učešća međunarodne zajednice, rješenje biti teško naći.

- Ovi pregovori će pokazati ko želi rješenje, ko želi implementaciju izbornih rezultata, a ko je spreman ostati zakovan na početnim pozicijama s ciljem zadržavanja, unedogled putem tehničkog mandata, premijerskih pozicija i kontrole finansijskih tokova- kaže Arnaut. 

Mikulić: SDP ima svoj prijedlog

Zoran Mikulić, član Predsjedništva SDP-a koji je također prisustvovao sastanku kazao je da je potrebno ustanoviti neka pravila po kojima će se održati izbori, odnosno implementirati rezultati izbora.

-Ta pravila moraju biti unaprijed predviđena i utvrđena kako ne bi se došlo do situacije da neko nameće rješenje, bio to CIK, bio to visoki predstavnik, znači nije poželjno da neko nametne rezultate izbora- kazao je Mikulić, dodajući da SDP ima svoj prijedlog izmjena Izbornog zakona. 

Bećirović : Konsenzus oko Kluba srpskog naroda u Domu naroda FBiH

 Damir Bećirović, šef Kluba poslanika DF u Predstavničkom domu PS BiH kazao je da su učesnici sastanka pokušali doći do nekih stvari oko kojih bi se moglo složiti, a koje se tiču Izbornog zakona, čak i nekih pitanja Ustava BiH, popunjavanja kluba predstavnika srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH.

 -Tu koliko vidim postoji najviše konsenzusa da se to pitanje riješi na određeni način. Vidim da su stajališta kod svih uglavnom ista, samo da još nađemo pravi model. Što se tiče ostalog očigledno različito gledamo i na presudu Ustavnog suda i HDZ, i ostale stranke tako da tu nije bilo posebnog napretka, tako da ćemo još pričati o tome i pokušati dogovoriti sve – kazao je Bećirović.  

Inače, u članu 10.12 Izbornog zakona, Ustavni sud BiH van snage je stavio rečenicu „Svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakom kantonu", a politički predstavnici, prvenstveno HDZ i SDA tumači, svako na svoj način, brisanje ove odredbe.

Inače, u Parlamentu BiH u proceduri je Prijedlog izmjena Izbornog zakona HDZ-a koji će se pred poslanicima Predstavničkog doma naći po hitnoj proceduri na sjednici zakazanoj za 29. novembar.

 U proceduru je izmjene Izbornog zakona uputila i SDA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.