BIH

Incko: Rješenje za Izborni zakon mora biti zasnovano na dijalogu

Fena

26.4.2018

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko (Inzko) razgovarao je u Briselu s poslanikom u Evropskom parlamentu (EP) i liderom Evropske narodne partije Manfredom Veberom (Manfred Weber) o trenutnoj političkoj situaciji u BiH. 

Incko je naglasio u kojim oblastima je izuzetno značajno da se postigne napredak da bi se omogućili neometano funkcioniranje BiH i daljnji put ka Evropskoj uniji.

- Poruka iz Evrope je jasna. Bosanskohercegovački politički lideri moraju uložiti više napora i raditi brže da bi zadržali zamah postignut podnošenjem odgovora na Upitnik Evropske komisije - dodao je Incko.

Visoki predstavnik je, također, informirao Vebera o angažmanu EU i SAD da bi pomogli domaćim političarima da pronađu rješenje za pitanja u okviru izborne reforme, a da bi se omogućili neometano provođenje izbora i implementacija izbornih rezultata.

- Još ima vremena da se dođe do rješenja koje bi bilo zadovoljavajuće za sve strane. Ono treba biti zasnovano na dijalogu i kompromisu, poštujući ustavne principe i sudske presude - zaključio je Incko, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.