SARAJEVO

Jusko: Zahvaljujući komesarki Bulc, danas imamo 2,3 milijarde KM za Koridor 5C

M. R. S.

29.6.2018

Foto: S. Saletović

Optimista sam kada je riječ o budućnosti BiH u oblasti transporta. Vi ste jedan od najznačajnijih transportnih čvorova u regionu i iskoristite to dobro, poručila je danas evropska komesarka za transport Violeta Bulc nakon sastanka s Ismirom Juskom, ministrom prometa i komunikacija BiH.

Jusko je kazao da ime komesarke Bulc treba biti ispisano zlatnim slovima kada je u pitanju transportna infrastruktura.

- Kada smo usvajali transportnu strategiju, usvojili smo je na entitetskom, ali ne i na državnom nivou. Otišli smo u London bez strategije. Zamolio sam komesarku za pet dana vremena i, zahvaljujući njoj i toj inicijativi, danas imamo 2,3 milijarde KM za Koridor 5C – kazao je Jusko.

Na sastanku je razgovarano o nekoliko tema. Između ostalog, i o Unskoj pruzi, Jadransko-jonskoj magistrali te o sigurnosti u prometu koju je Bulc ocijenila najvažnijom temom.

Na pitanje novinara o 2,3 milijarde KM, Jusko je odgovorio da su ugovori za sedam projekata potpisani te da je na entitetima da raspišu međunarodne tendere i iskoriste sredstva koja su im na raspolaganju.

Jusko je rekao da su razgovarali i o Svilaju, problemima koje smo imali, a sada se Svilaj radi u punom kapacitetu.

-50 posto mosta je gotovo, sav čelik je obezbjeđen za Svilaj i nemamo problema niti krize – dodao je Jusko.

Najavio je da će tim iz ministarstva na čijem je čelu otići u Brisel i konkretno dogovoriti sljedeće korake koje će Ministarstvo raditi sa Evropskom komisijom u narednom periodu.

Bulc, koja je u prvoj službenoj posjeti BiH, istakla je da su iza nas dvije uspješne godine rada i da su ostvareni značajni rezultati zahvaljujući saradnji sa svim političkim stranama odnosno usvojena je Transportna strategija i BiH je postala dio Transportne zajednice.

-Projekti koji su smatrani gotovo nemogućim sada su u toku zahvaljujući energiji, političkoj mudrosti i sposobnosti ljudi da vide šire od uskih političkih ili nacionalnih interesa. Želim se zahvaliti ministru Jusku na njegovoj iznimnoj predanosti na realizaciji projekata u BiH koji će osigurati pravi angažman, povezivanje BiH na ovom širem planu – dodala je Bulc.

Istakla je da je sada osigurano više od 600 miliona eura investicija za potrebe u BiH, te da vjeruje da će se ta dostupna sredstva iskoristiti.

-Pozivam domaće aktere da istu političku snagu koju su imali kad se usvajala Transportna strategija i pristupanje Transportnoj zajednici ponovo iskoriste, da ona bude prisutna u smislu konkretnije realizacije projekata – rekla je Bulc.

Napomenula je da je na sastanku zamolila da se razmotri mogućnost iskorištenja željeznice.

Bulc je održala i sastanak sa predstavnicima resornih ministarstava, udruženja i kompanija koje se bave transportom.

Na pres konferenciji je kazala da je i pitanje Pelješkog mosta bilo jedna od tema razgovora.

-Evropska komisija je odlučila sufinansirati dio projekta na osnovu dokumentacije koju je dostavila Hrvatska. U slučaju da se BiH ne slaže sa određenim informacijama koje smo imali na raspolaganju u trenutku odluke o sufinansiranju, pozvala bih da se sa komentarima u pismenoj formi obrati Evropskoj komisiji – odgovorila je Bulc na novinarsko pitanje o izgradnji Pelješkog mosta, čiji je početak Hrvatska najavila za početak jula s kojom se BiH ne slaže.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.