OTKRIVAMO

SDA umjesto Jašarevića želi Andeliju na čelu EPBiH!?

Piše: M. AŠČIĆ

30.6.2018

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, ne odustaje od smjene Bajazita Jašarevića s pozicije generalnog direktora „Elektroprivrede BiH“ (EPBiH), a po direktivi stranačkog šefa Bakira Izetbegovića, otkriva „Dnevni avaz“.

Žestoki sukobi

Da je tako, govori i podatak da su otkazane zakazane sjednice Skupštine ove kompanije, 19. juna - vanredna i 26. juna - redovna, na kojima su trebali biti izvještaji o radu EPBiH za prošlu godinu. Sjednice su otkazane jer je Novalić, kao čelnik Vlade, odbio imenovati punomoćnika i time direktno ucijenio Upravu ove kompanije da mora raditi kako stranački organi nalažu.

Jašarević: Postao nepodoban

Jašarević se našao na tapeti Novalića i rukovodstva SDA zato što je, kako smo već i objavili, odbio nedavno pokrenuti političku smjenu Nevada Ikanovića, izvršnog direktora za proizvodnju u EPBiH, jer u vrhu SDA smatraju da je riječ o čovjeku Mirsada Kukića, nedavno smijenjenog čelnika banovićke SDA, čiji je Ikanović bio prijedlog za direktora prije četiri godine.

Tako su unutarstranačke svađe i frakcije u tuzlanskoj SDA, kojoj pripadaju i Novalić i Jašarević, ali i sam Ikanović, posljednjih dana izašle na vidjelo, a sve preko leđa ove državne kompanije.

Budući da je odbio Izetbegovićevu direktivu, Jašarević koji pripada frakciji tuzlanske SDA okupljene oko povjerenika Hazima Rančića, a ne Bege Gutića, postao je politički nepodoban, a na njegovo mjesto sada žele postaviti Admira Andeliju, izvršnog direktora za distribuciju u EPBiH.

Andelija: Gutićev čovjek

Zanimljivo je da i Andelija dolazi iz tuzlanske SDA, u kojoj posljednjih dana vlada potpuni haos.

Politička smjena

Plan Novalića i rukovodstva SDA jeste da planskom smjenom Jašarevića jednim udarcem sklone i Ikanovića, ali i da imenovanjem Andelije osiguraju finansijsku injekciju uoči oktobarskih izbora, koju Jašarević, kako tvrde naši izvori, nije želio ispuniti.

Da je riječ i političkoj smjeni i očitim stranačkim sukobima u SDA, govori i podatak da je „Elektroprivreda BiH“ za pet mjeseci ostvarila dobit od 28,8 miliona KM. U istom periodu lani, gubitak je bio 22,8 miliona KM.

Čovjek za mutne poslove

Andelija odranije u SDA važi za čovjeka koji u ovoj stranci završava mutne poslove, krpi stranačke rupe, ali i ispunjava stranačke želje i prohtjeve. Andelija je u EPBIH imenovan na mjesto izvršnog direktora za distribuciju, a nakon što je smijenjen Esed Džananović. Andelija je imenovan na ovu poziciju iako je Ahmed Mutapčić ispunjavao sve uvjete konkursa. Ali, SDA je Nadzornom odboru u PBiH predložila Andeliju, a Vlada FBiH i aminovala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.