NAJEZDE

Šušnjar: I noću i danju borimo se protiv stršljena

Gnijezdo se mora u potpunosti uništiti

G. DAKIĆ

23.8.2018

 Visoke temperature donijele su bh. građanima još jedan veliki problem - stršljene. U BiH je ove godine već troje ljudi umrlo nakon ujeda ovih opasnih insekata, a stručnjaci upozoravaju da je situacija na terenu više nego dramatična. 


Veliki problem

- Ova godina je medonosna i donijela je mnogo stršljena. Ne pamtim da je ikada bilo ovako. Uvjeti za razmnožavanje su bili povoljni i više ih je nego ikad, a ne moram govoriti koliko su opasni - kaže Vladimir Šušnjar, direktor banjalučke kompanije “Eko bel”.

Dodaje da i ostale kompanije u BiH koje se bave sličnim poslovima, imaju velikih problema sa stršljenima. Svi su na terenu i dan i noć, a borba protiv opasnih insekata traje već mjesec.

- Naši radnici interveniraju u svim dijelovima Banje Luke. Posljednji mjesec radimo samo taj posao. Imamo i do 30 poziva dnevno. To nam je prioritet, jer su stršljeni izuzetno opasni - kaže Šušnjar.


Šušnjar: Dva radnika u timu

Veliki problem prave i sami građani, koji misle da mogu lako izaći nakraj pa često pale gnijezda ili ih zaprašuju.

- To nije dovoljno i može napraviti samo još više problema. Gnijezdo se mora u potpunosti uništiti i tek je tada posao do kraja obavljen, jer se stršljeni skoro nikad ne vraćaju na staro mjesto - ističe Šušnjar.

Dodaje da su za borbu protiv ovih insekata neophodni profesionalna oprema i obučeni radnici.

- U timu bi uvijek trebala biti dva radnika ukoliko bi nešto pošlo po zlu. Najviše gnijezda uništimo u vikendicama. To je posebno opasno, jer tu povremeno dolaze djeca, a niko sa sigurnošću ne može reći je li neko alergičan na ujed stršljena ili ne – navodi Šušnjar.

Pomoć ljekara

I u drugim područjima naše zemlje bore se s najezdom stršljena. U tuzlanskim zdravstvenim ustanovama svake sedmice desetine pacijenata traži ljekarsku pomoć zbog ujeda stršljena, a hercegovački vatrogasci imaju pune ruke posla, jer ih građani pozivaju da uklanjaju gnijezda ovih insekata.

U BiH je ovog ljeta zabilježen jedan smrtni slučaj kao posljedica uboda stršljena, dok je u susjednim Srbiji i Hrvatskoj bilo više stradalih.


Bolan ubod

Ljekari upozoravaju da ubod stršljena, koji napadaju kad osjete da bi mogli biti ugroženi, može biti veoma bolan. Potrebno je odmah staviti hladne obloge, ali i javiti se u zdravstvenu ustanovu kako bi se spriječile teške posljedice eventualne alergijske reakcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.