SAZNAJEMO

Otkazana dodjela nagrade „Srđan Aleksić“, novinari se pobunili protiv Kasumovića!?

Kasumović: Brutalno vrijeđao novinare

Piše: K. Ke. – D. Pa.

22.9.2018

Za sinoć najavljena dodjela novinarske nagrade „Srđan Aleksić“, u organizaciji Mreže za izgradnju mira, a koja je trebala biti održana u Zenici, naprasno je odgođena zbog, kako je navedeno, „organizaciono-tehničke prirode“.

Iskazali protest

No, kako saznajemo, pravi razlog je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, odnosno pobuna novinara iz ovog grada protiv njega. Zbog toga će cijeli događaj biti održan u nekom drugom gradu!

Kasumović je trebao biti jedan od govornika na manifestaciji, a s obzirom na historijat njegovih uvreda koje je upućivao novinarima, oni su odlučili iskazati protest. Zajedničkim saopćenjem oglasili su se Novinarska zajednice u Zenici i Društvo novinara BiH. Oni su istakli da se radi o događaju koji ima za cilj promociju mira, suživota i demokratije.

- Upravo zato, ali i zbog simbolike koju vežemo uz ime Srđana Aleksića, smatramo da je obraćanje Fuada Kasumovića u aktuelnom trenutku neprihvatljivo. Prisustvo osobe i posebno planirano obraćanje učesnicima događaja, koja novinare javno naziva prodanim dušama i ne propušta priliku da cijelu profesiju potcjenjuje, omalovažava i vrijeđa, degradira sam događaj - naveli su u saopćenju.


Obavijest o prolongiranju termina dodjele nagrada

Organizatori, ipak, nisu to naveli kao zvanični razlog. Ali, da će manifestacija biti održana u drugom gradu, potvrdio je Aleksandar Žolja u ime Mreže za izgradnju mira.

Takva je situacija

- Dodjela će biti u nekom drugom gradu, ne u Zenici - kazao je Žolja, ali o konkretnim razlozima nije htio govoriti.

Kontaktirali smo i Gorana Bubala, koordinaora Mreže za izgradnju mira, te ga pitali o stvarnim razlozima.

- Ne mogu vam to reći. Znate kakva je situacija. Politika, kampanja. Zaista vam ne smijem reći – kazao je Bubalo, dodajući, ipak, da je „čuo“ da je sve zbog Kasumovića.

Oglasili se i iz Grada Zenice 

Povodom odgađanja ove manifestacije oglasili su se iz Sektora za odnose s javnošću Grada Zenica.

- Shodno molbi organizatora ceremonije dodjele novinarske nagrade "Srđan Aleksić", obavještavamo vas da se ceremonija dodjele nagrada najavljena za petak odgađa iz organizacionih razloga - poručili su iz Grada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.