OPSTRUKCIJE

Zakočene reforme zbog podjele miliona od taksi

Višim nivoima vlasti ne odgovara da lokalnim zajednicama, kojima od turista ne zapadne ni fening, pripadne 80 posto slasnog kolača

Turizam može biti jedna od ključnih grana

M.R.S.

26.9.2018

U Federalnom parlamentu već godinu stoji Prijedlog zakona o turizmu, koji čelnik Predstavničkog doma Edin Mušić (SDA) nikako da stavi na dnevni red.

Mušić se ne obazire čak ni na urgencije Vlade FBiH, a ima skoro tri mjeseca kako ne zakazuje ni sjednice tog zakonodavnog tijela.

Siva ekonomija

Poznavaoci parlamentarnih zbivanja tvrde da je uzrok opstrukcije taj što zakonske izmjene predviđaju drugačiju raspodjelu prihoda od boravišnih taksi u korist lokalnih turističkih zajednica, a kantonalne se nikako ne žele odreći slasnog kolača.

Tek da se zna: Od boravišnih taksi godišnje se uberu milioni maraka. Novim zakonom predviđeno je da 80 posto prihoda od taksi ide na lokalni nivo, a po deset posto kantonima i Federaciji. Trenutno 80 posto ide kantonima, a 20 posto Federaciji.

Istovremeno, novi zakon predviđa i ukidanje turističke članarine kao parafiskalnog nameta, što je i dio Reformske agende, a naplaćuju je kantoni privrednicima, pa bi se i u tome mogao tražiti jedan od razloga zapinjanja zakona u parlamentarnoj proceduri.

Vladina urgencija

- Najodgovorniji je Mušić. Vlada je urgirala da se ovaj zakon razmatra, jer federalna inspekcija ne može vršiti nadzor. Nažalost, teško je očekivati da se situacija s usvajanjem zakona promijeni do izbora - dodaju naši izvori. 

I dok raste broj turista, a turizam se ocjenjuje kao jedna od ključnih grana, dotle ova važna oblast ostaje zakonski neuređena, što pogoduje i sivoj ekonomiji.

Desetine zakona na čekanju

Na sjednice Parlamenta čekaju desetine zakona.

Samo Ministarstvo okoliša i turizma ima još četiri zakona koja stoje u Parlamentu. Riječ je o zakonu o boravišnoj taksi, koji je vezan uz zakon o turizmu, zatim zakon o ugostiteljstvu, te zakoni o okolišu i o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost. A ono je tek jedno od 16 federalnih ministarstava.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.