AFERE

Organizirana kriminalna grupa? Zašto ''Narod (ne) zna!'' o malverzacijama Bege Gutića sa ZZTK i portalom nezavisni.ba

Šta povezuje bivšeg kantonalnog premijera i urednika spornog portala Emira Alibašića

Avaz.ba

1.10.2018

Opet taj Gebels. Navodno je rekao: “Dajte mi kontrolu nad medijima i pretvorit ću svaku naciju u krdo svinja.” Sudeći po predratnoj, a sve agresivnije i po poslijeratnoj medijskoj sceni u BiH, Gebels je bio u pravu, piše portal Tuzlanska republika. 

Medijski je otpočeo rat u bivšoj Jugoslaviji, dok je trajao, vođen je uz medijsku podršku… Danas kada se rat vodi neoružanim sredstvima, mediji dodatno dobivaju na značaju – mediji su ''odradili'' da bude više krvi, da ostane dublja mržnja, da bivši građani ostanu podijeljeni u buduća nacionalna krda.

Tako su nacionalne stranke u BiH došle na vlast i tako nacionalne stranke vladaju dugo (nenacionalne ih u tome bratski slijede). Kreirajući lažno javno mnijenje, jednim dijelom potkupljenim ''javnim'' medijima, drugim dijelom ''divljim'' medijima (koji se otvaraju po nalogu određenih političkih centara ili pojedinaca, a koji mediji orkestrirano, ciljano i aktivno ''gađaju'' samo jednu metu – mrskog protivnika).

Gebelsov ''old school''

Da treba kopirati Gebelsov ''old school'' metod višestrukog i opetovanog plasiranja laži koje će nakon određenog broja ponavljanja postati istina i da medij itekako može poslužiti i kao batina, shvatio je i nekada prvi pendrek TK, SDA-ov bivši ministar MUP-a i bivši premijer Bego Gutić (a koji se, uzgred, žalio na tekst Tuzlanske Republike u kojem se navodi sumnja da je Bego Gutić do imovine i pozicija došao korupcijom i spletkama Politički komentar: POŠTENJE NA DJELU – Bego Gutić za otvaranje Medicinskog fakulteta u Tuzli dobio stan u Budvi?).

Da se ne bi dala osnova primjedbi kako i Tuzlanska Republika iznosi priču bez dokaza (a kao što inače rade Gutićevi mediji), evo i dokaza (i za ovaj i za prošli tekst):

Prije nepunih godinu u javnosti TK se pojavio novi informativni web-portal pod nazivom nezavisni.ba. Šta nas navodi na zaključak da je ovaj portal formiran sa zadatkom da se na primitivan način vrši odstrel ljudi, političkih i drugih neistomišljenika, da bi se izmišljale priče i etiketirali politički neistomišljenici, a sve kako bi se sačuvale pozicija i vlast!? Evo šta!

Uvidom u registrar državnih bh. domena može se ustanoviti da je vlasnik domene (web-adrese portala) nezavisni.ba Emir Alibašić.

Kada se pogleda malo detaljnije, uočljivo je da Emir zastupa pravno lice Agencija Inform Živinice kod Tuzle. Daljnjim istraživanjem se može saznati da je Emir dipl. ing. elektrotehnike iz Živinica. Ne ulazeći u to kako isti može biti istovremeno zaposlen u javnoj ustanovi, u Zavodu zdravstvenog osiguranja i voditi privatnu agenciju koja se bavi istom djelatnošću za koju on već prima plaću u Zavodu, očito je sljedeće:

Emir Alibašić, dipl. ing. elektrotehnike iz Živinica, umjesto da radi na unapređenju usluga za koje ga država plaća u Zavodu, isti osniva i vodi medijskog ''trojanca'' koji javnosti treba da dostavi prepakovanu politiku-interes Bege Gutića (i opet taj Gutić).

I opet taj Gutić…

Tu dolazimo do bitnog momenta: čime to dokazujemo? Šta povezuje Emira i Begu?

Kako saznaje Tuzlanska Republika, Drug Bego, nakon što je postao nezadovoljan svakodnevnim maltretiranjem javnosti putem Begovizije (čitaj RTVTK), angažirao je Emira Alibašića da kao plaćenik-izvršilac pokrene web-portal nezavisni.ba. Gutić je ''uslugu'' Alibašiću, osnovano je sumnjati, platio ''donacijom'' od Vlade TK u svom mandatu.


Naime, vlada Bege Gutića dodijelila je agenciji Inform Emira Alibašića sredstva poreznih obveznika “na ime usluga promoviranja općina TK”. (Sl. novine TK br. 16., 6. 11. 2017.). To je stvarnost u kojoj živimo: Alibašić, zaposlen na budžetu TK (pazite sad, pomoćnik direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja TK!?), bavi se privatno istim poslovima putem svoje agencije Inform koja se opet finansira iz budžeta TK. Sve po zakonu i pošteno?!


Drug Bego, a “narod zna” kakav je drug

Operativni potrčko cijele priče bio je Edis Bajić, Begina ulizica sa stažom i broj 1 koji je nedavno smijenjen s mjesta direktora BKC-a, a nakon pokretanja višestruke istrage za niz krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret u BKC-u. 

Kako saznaje Tuzlanska Republika, Edis je autor ''najopakijih'' vijesti novopečenog ''medijskog magnata'' koji je želio ostati anoniman – Bege Rupert Murdok Gutića.

Prilikom našeg istraživanja došli smo još do još jednog interesantnog otkrića. Naime nakon raspada SDA TK i formiranja nove političke partije PDA desila se još jedna zanimljiva situacija. Naime, drug Bego (a “Narod zna” kakav je drug), u pokušaju da spriječi i uspori PDA, nalaže Emiru Alibašiću da se sa svojim IT znanjima i resursima ''angažira na slučaju''. Alibašić tada munjevito kupuje sve bosanske domene (s ekstenzijom .ba) koje u sebi sadrže ime PDA ili PDA BiH.

Uvidom u podatke o upravljanju nacionalnom domenom .ba jasno je da je agencija Inform odnosno Emir Alibašić (uzgred, ''slučajno'', kako saznajemo, Emir je i zet Beginog brata) vlasnik stranicawww.pda.ba i www.pdabih.ba (kako bi iste očito bile uskraćene Pokretu demokratske akcije odnosno ostale pod direktnom kontrolom Bege Gutića).


Naravno, i ovaj ''detalj'' dodatno ukazuje da Gutić, Alibašić i Bajić djeluju zajednički kao organizirana kriminalna, pardon, medijska grupa, a s ciljem da se bez zakonske odgovornosti, neragumentirano nanese šteta svim neistomišljenicima i ''protivnicima''.

Reakciju pravne države ne očekujemo, jer takva u BiH postoji samo po leđima građana. Ipak, nadamo se barem boljoj informiranosti građana – da barem razmisle kad čitaju ili slušaju čije informacije su zaista u interesu javnosti, a čije informacije su laži u interesu otuđenih centara moći i razuzdanih pojedinaca moćnika. Ništa ne košta zapitati se, barem s vremena na vrijeme, jer tačna je izreka koja kaže: “Ako želiš da znaš granice svoje slobode, obrati pažnju protiv koga ne smiješ da javno podigneš glas”, zaključuje se u tekstu Tuzlanske Republike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.