IZBORI 2018.

Selimbegović: U toku je najveća postizborna krađa

Mi smo onda osigurali da dođu i ostali posmatrači i da se prati taj proces i već smo vidjeli neke značajne razlike u brojevima glasova koji su bili prijavljeni i onoga što je stvarno u vrećama

J. A.

10.10.2018

Uz prisustvo posmatrača, prema naredbi Centralne izborne komisije (CIK) BiH, u Općinskoj izbornoj komisiji Centar u 15 sati počelo je ponovno brojanje glasačkih listića. 

No, kako nam je rekao Mirza Selimbegović, generalni sekretar Naroda i pravde, dobili su obavijest od Općinske izborne komisije Centar putem maila u 14.56 sati da ponovno brojanje glasačkih listića počinje u 15 sati, dakle, četiri minute prije brojanja. 

Kako su naveli iz Naroda i pravde, u toku je najveća postizborna krađa. Naime, u cilju da u finišu brojanja glasova SDA osigura sebi dodatne mandate, a drugim strankama, prije svega Narodu i pravdi, oduzme glasove, počelo je ponovno brojanje, i to uglavnom na onim biračkim mjestima na kojima je Narod i pravda imala najveći uspjeh. U 14.56 sati javljeno im je da u 15 sati počinje ponovno brojanje glasova, sve s ciljem da se onemogući da, kako su naveli, imaju svoje posmatrače na licu mjesta. 

- Oni su startali odmah, a mi smo poslali posmatrače čim smo se organizirali. Nisu dozvolili našim posmatračima da uđu. Brojalo se na četiri lokacije, jednog su posmatrača pustili nakon našeg insistiranja. Mi smo onda osigurali da dođu i ostali posmatrači i da se prati taj proces i već smo vidjeli neke značajne razlike u brojevima glasova koji su bili prijavljeni i onoga što je stvarno u vrećama. Zvali su policiju i na kraju su tek dozvolili, nakon što je policija došla, da prisustvuju ponovnom brojanju - rekao je Selimbegović za Avaz.ba.



I Munib Bosno, posmatrač Naroda i pravde, kazao nam je da mu čak ni policija nije dozvolila da uđe u prostoriju gdje se vrši brojanje glasova i da je tek nakon brojnih intervencija u tome i uspio.

On je rekao da je neshvatljivo da je glasačke listiće našao na prozorima gdje se vrši brojanje, a vreće s izbornim materijalom u hodniku ove općine gdje se vrši brojanje.

Sulejman Haljevac, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar, došao je na lice mjesta i poručio da neće dozvoliti krađu.

- Kada sam saznao da se broje ponovo glasovi, da je policija djelovala i da su uočene nepravilnosti, došao samo ovdje i ne sada u službi dopredsjedavajućeg, nego u službi građana. Moramo se boriti protiv korupcije i krađe. Ovdje ćemo, ako treba, noćiti i dočekati SIPA-u, ali nećemo dozvoliti nikakve krađe - rekao je Haljevac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.