REGION

Palmer u Srbiji: SAD su čvrst garant jedinstva i stabilnosti BiH

Izjave američkog ambasadora ne predstavljaju nikakvo iznenađenje, kaže Stefan Surlić za "Danas"

Danas

18.10.2018

Izjava američkog ambasadora ne predstavlja iznenađenje. Sjedinjene Američke Države su od samog početka podržale kreiranje Kosova kao nezavisne države. Njihov stav je poznat već više od deceniju, a kao što je i ambasador naglasio na početku svoje izjave, „s naše tačke gledišta, Vlada Kosova nije takozvana“. Suštinski problem je u tome što je svojom izjavom Kajl Skot (Kyle Scott) srušio aktuelnu nerealnu predstavu o promjeni stava SAD prema pitanju kosovske nezavisnosti – kazao je za list "Danas" Stefan Surlić, politikolog i asistent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. 

On dalje navodi da, ako ideja razgraničenja i ima podršku od Vašingtona, ima je, kako kaže, u kontekstu trajne garancije za kosovsku nezavisnost.

– Ukoliko se u našem diskursu govori o korekciji granica, gdje se "korekcija" čita kao dobitak, akcent SAD je na "granici" kao trajnom sporazumu i utvrđenoj liniji između Srbije i Kosova. Čitav događaj mogao bi se nasloviti sa "ne ubij glasnika", koji je na osnovu instrukcija svoje vlade, ali i posmatranja kako predstavnici Vlade Srbije na ravnopravnim osnovama već godinama pregovaraju s predstavnicima Kosova u Briselu, mogao zaključiti da za Vašington, ali i Beograd Vlada u Prištini odavno nije takozvana – zaključuje Surlić.

Na marginama za danas najavljenog susreta premijerke Srbije Ane Brnabić i zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Metjua Palmera (Mathew Palmer), list "Danas" podsjeća na njegovu raniju izjavu u vezi s eventualnom destabilizacijom BiH koju bi navodno mogao prouzročiti dogovor o razmjeni teritorije između Srbije i Kosova.

Kada budemo znali kakav je sporazum, jasno ćemo reći ako nas nešto zabrinjava kako bismo, u saradnji s dvije strane, otklonili svaku eventualnu rezervu. Ali, smatramo da je važno da proces vode lokalni lideri i da to bude njihov proces. Što se tiče destabilizacije BiH, mogu samo kazati da su SAD čvrst garant jedinstva i stabilnosti BiH - kazao je ranije ove godine Palmer. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.