Meso, jaja i mliječni proizvodi na pijacama i radnjama u glavnom bh. gradu upitnog su kvaliteta. Rezultat je to analize hrane koju su proveli veterinarski inspektori, a koji je dostupan „Avazu“. Bakterije su, osim u hrani, pronađene i na radnim površinama, što u ukupnim analizama predstavlja možda i najveći i najčešći problem.
- Najveće učešće nezadovoljavajućih rezultata otpada na briseve površina u kontaktu s hranom, preciznije 63 uzorka ili 63,64 posto – potvrdila je za „Avaz“ Vildana Brdarić, viša stručna saradnica za informiranje sarajevske kantonalne inspekcije.
Dostavljene prijave
Ona dodaje da su ove godine sanitarni i inspektori za hranu obavili i 1.111 inspekcijskih nadzora, od čega 722 na osnovu dostavljenih prijava koje su se odnosile na nepravilnosti uočene u prometu hranom.
Najčešći prekršaji koje su konstatirali odnose se na neodržavanje prostorija, opreme i uređaja u dobrom stanju i funkciji. Također, ustvrdili su i da nisu osigurani higijensko-sanitarni uvjeti, kao ni zdravstveni pregledi na kliconoštvo za radnike.
Kada je riječ o hrani, Brdarić ističe da je dosta neusklađenosti utvrđeno je i kod mliječnih proizvoda, 27 ispitanih uzoraka ili 27,27 posto. To se odnosi na sirovo mlijeko, sireve, kajmak, mileram... Ostale neusklađenosti, deset posto se odnose na proizvode od svježeg mesa i jaja.
Brdarić pojašnjava da je 1.007 uzoraka ispitano na ostatke veterinarskih lijekova, teških metala, radionuklida, toksina, metabolita te 112 uzorka na pretragu (goveđe spongioformne encefalopatije, poznate kao kravlje ludilo) GSE-a te navodi da tu nisu utvrđene neusklađenosti.
Provjera mesa
Osim navedenog, otkrila nam je da je uzeto i 49 uzoraka proizvoda radi provjere navoda na deklaraciji za pojedine proizvode od mesa.
- Neusklađenosti su utvrđene u dijelu sadržaja masti, sadržaja proteina mesa i sadržaja vezivnog tkiva, odnosno kolagena, i to kod 20 uzoraka ili 40,81 posto ukupno ispitnih proizvoda, koji nisu odgovarali propisanim vrijednostima Pravilnika o usitnjenom mesu, poluproizvodima i proizvodima od mesa – navodi Brdarić.
Poduzete mjere
Na laboratorijsku analizu uzet je i 151 uzorak hrane i briseva ruku, radnih površina, opreme i pribora za rad, kao i predmeta koji dolaze u kontakt s hranom.
Neusklađenosti su utvrđene kod 15 uzoraka, od čega se najviše, deset posto, odnosi na mikrobiološke parametre, odnosno aerobne mezofilne bakterije.
- U skladu s utvrđenim činjeničnim stanjem, inspektori poduzimali upravne i prekršajne mjere predviđene zakonom. Planirani su usmjereni inspekcijski nadzori i kontrole u pogledu higijene u objektima, zdravstvene ispravnosti kao i kvaliteta proizvoda i sirovina – upozorava Brdarić.