USPJEH

Virtuelni skok sa Starog mosta proglašen najboljim radom na konferenciji u Beču

Prezentira se metodologija interaktivnog digitalnog pripovijedanja u 360. videu kao alatka za predstavljanje neopipljivog kulturnog naslijeđa

S dodjele nagrada. Elektrotehnički fakultet Sarajevo

Avaz.ba

16.11.2018

Rad koji opisuje virtuelni skok sa Starog mosta u Mostaru, a koji je u ime "Sarajevo Graphics Groupa" prezentirala Selma Rizvić, proglašen je najboljim radom na konferenciji "Visual Heritage - Graphics and Cultural Heritage", koja je upravo završena u Beču. 

Nagrada je izuzetan uspjeh za "Sarajevo Graphics Group", jer je "Graphics and Cultural Heritage" najvažnija evropska konferencija vezana za upotrebu ICT tehnologija u prezentaciji kulturnog naslijeđa, saopćeno je s Elektrotehničkog fakulteta Sarajevo.

Naslov rada je "VR Video Storytelling for Intangible Cultural Heritage Preservation", a koautori su Elmedin Selmanović, Selma Rizvić, Karlo Harvi (Carlo Harvey), Dušanka Bošković, Vedad Hulusić, Malek Čahin (Chahin) i Sanda Šljivo.

U radu se opisuje projekt virtuelnog skoka sa Starog mosta u Mostaru koji je u prethodnim sedmicama pobudio pažnju medija i javnosti u Bosni i Hercegovini. Prezentira se metodologija interaktivnog digitalnog pripovijedanja u 360. videu kao alatka za predstavljanje neopipljivog kulturnog naslijeđa.

Rad će biti proširen i objavljen u respektabilnom magazinu "ACM Journal on Computing and Cultural Heritage"(JOCCH).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.