BPK GORAŽDE

Nismo spremni da "peglamo" dubiozu odlazeće Vlade od gotovo 10 miliona KM

S današnje konferencije za medije. A. Bajramović

A. Bajramović

25.12.2018

BPK Goražde blokirali su oni koji su od nove skupštinske većine tražili da njihove nezakonite radnje prikriju ponuđenim rebalansom budžeta za 2018. godinu, a za finansijski kolaps BPK krivi su oni koji su napravili dug od gotovo 10 miliona KM, istaknuto je na konferenciji za novinare poslanika Građanskog bloka u Skupštini BPK Goražde.

Oni su se oglasili dan nakon smjene Vlade BPK Goražde i optužbi iz SDA, Liberalne stranke i Stranke za BiH, koji su tu vladu i formirale, da su poslanici nove većine BPK doveli pred kolaps i blokadu isplata plaća i socijalnih davanja.

- Odbijanjem zaključka o obustavljanju prijema novih uposlenika i plaćanja koja bi izazvala negativne finansijske efekte odlazeća većina je sama uzrokovala odluku o opozivu - pojašnjava Muradif Kanlić iz SBB-a.

– Oni su sami rekli da nisu ni u kakvom tehničkom mandatu i da nemaju ograničena ovlaštenja, osim ako premijer podnese ostavku ili ako se izglasa nepovjerenje Vladi. Inicirani takvim stavom i izostankom podrške mi smo izglasali nepovjerenje i vlada je sada s ovlaštenjima koja se odnose na tekuće poslove. To nije nikakav kolaps kantona – istakao je Kanlić.

Edita Velić iz Demokratske fronte podsjeća da je odluka o smjeni izglasana nakon što je premijer BPK sa dnevnog reda povukao odluku o privremenom finansiranju bez koje kanton od 1. januara ne bi funkcionirao. Ona dodaje da nova skupštinska većina neće pristati na rebalans ponuđen od odlazeće Vlade, jer se njime mnogo toga nastoji sakriti.

- Oni koji su vodili BPK Goražde u protekle četiri godine od nas traže da zažmirimo na ovu 2018. godinu i njihova trošenja u predizbornoj kampanji, podjele brašna i TV plazmi, te raznih drugih. Traže i da to sve, kako su rekli, „popeglamo“, a na to nećemo pristati. Njihov strah je od gubitka vlasti, ali i od odgovornosti koju bismo, po uspostavi vlade, utvrdili – kaže Velić.

Izražavamo spremnost da nastavimo rad i u tom pravcu ćemo pokušati da razgovaramo s njima, kazao je Emir Frašto iz SDP-a.

– Neće se desiti ono o čemu govore, a to je indikativno, da će se oni ozbiljnije pozabaviti uspostavom vlade. Zamislite šta su rekli. S jedne strane imate ucjene, a sa druge najavu da će pojačati te ucjene. Ne planiraju da prave programe, ne bave se ozbiljnim radom, jednom nogom su i sami izašli i građanima samo žele da stvore nove traume – ističe Frašto.

Odbačene su sve špekulacije o navodnoj nestabilnosti nove skupštinske većine, koju čine NBL, SDP, DF, SBB, Naša stranka, A-SDA, Nezavisni blok i Goraždanska priča, koja je svoju odlučnost demonstrirala na posljednjih nekoliko sjednica Skupštine BPK.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.