KRITIKA VLASTI

Dan Preda: U protekle tri godine nismo uspjeli uvjeriti partnere iz Parlamenta BiH da dođu u Brisel

On je naglasio da ovaj odbor, koji je važan za evropski put, još nije uspostavljen

Kristijan Dan Preda. N1

Avaz.ba

10.1.2019

Kristijan Dan Preda (Cristian), specijalni izvještač Evropskog parlamenta za BiH, nakon sastanka s dva od tri člana Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem, istakao je probleme koji se tiču funkcioniranja zajedničkog Parlamentarnog odbora za pridruživanje i stabilizaciju EU i BiH. 

Na ovom sastanku nije bio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

On je naglasio da ovaj odbor, koji je važan za evropski put, još nije uspostavljen.

U protekle tri godine nismo uspjeli uvjeriti partnere iz Parlamenta BiH da dođu u Brisel i da zajednički radimo na ovim pitanjima. Pokušali su da u zajedničko tijelo uvedu pravila koja se koriste u poslovnicima u BiH. Na taj način pokušali su transformirati EU da postane BiH. Izazov je obratan, BiH treba da postane dio EU, a ne da se EU transformira u neku veliku BiH - kazao je Preda. 

Dan Preda je zamolio da javnost, medije i građane da od predstavnika u Parlamentarnoj skupštini BIH traže da sarađuju u Evropskom parlamentu. Sam Džaferović, koji se dotakao ovog problema, kazao je da su zastupnici iz RS ti koji imaju drugačije stavove o funkcioniranju poslovnika o radu navedenog odbora, dodavši da se moraju prihvatiti principi EU.

Preda je naglasio da EU još čeka odgovore na dodatna pitanja Evropske unije, od čega će zavisiti mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.