OTKRIVAMO

Čampara Damira Veju doveo na čelo Akademije, a Gavranović-Halilović za šeficu Kabineta

Ademović i Čuljević nove su pomoćnice ministra, zanemario princip konstitutivnosti naroda

M. AŠČIĆ

30.1.2019

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, iako je na kraju mandata te sjedi na dvije stolice, jer istovremeno obavlja i funkciju poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo, popunio je nedavno svoj kabinet u MUP-u.

I to tako što je na ključne pozicije uhljebio sve svoje odane kadrove i dugogodišnje prijatelje.

 Konkurs Agencije

Rekorder u zapošljavanju, osim što je, kako smo već objavili, za savjetnika ekspresno postavio SDA-ovca Senada Hasanspahića, bivšeg ministra u Vladi KS, za direktora Policijske akademije Vraca uspio je instalirati i svog prijatelja Damira Veju, koji je prošle godine otjeran iz državne firme „Unis Group“ zbog malverzacija inozemnim ugovorima. Čampara se na tome nije zaustavio.



Faksimil jednog od obavještenja kojim se potvrđuje da su mjesta popunjena: Potvrda o imenovanju Ademović

Za šefa Kabineta, nakon okončanog konkursa koji je provela Agencija za državnu službu FBiH, s još jednim SDA-ovcem, Refikom Begićem, na čelu, rješenjem od 21. decembra prošle godine imenovao je Rijadu Gavranović-Halilović. Ona je odranije Čamparina bliska saradnica i bila je šefica Odsjeka za informativne poslove.

Jasminku Ademović, bivšu šeficu Odsjeka za javne nabavke, Čampara je postavio za pomoćnicu ministra u Sektoru za materijalno-finansijske poslove, dok je Sadija Čuljević otišla za pomoćnicu ministra u Sektoru za opće i zajedničke poslove.

Slijede žalbe

Kandidati koji su se prijavili na konkurs za ove pozicije 9. januara su dobili obavijest da su mjesta na koja su aplicirali već popunjena te da imaju pravo žalbe.

Prema informacijama iz izvora bliskih FMUP-u, doznajemo da će žalbi vjerovatno biti. Posebno stoga što je Čampara prilikom popunjavanja pozicija prekršio Ustav FBiH, jer je totalno zanemario princip proporcionalne zastupljenosti konstitutivnih naroda u organima državne službe i na sva mjesta imenovao Bošnjake.

Šećerović dobio drugi posao

Čampara je jednu od inspektorskih pozicija bio dodijelio svom savjetniku za medije Mersudinu Šećeroviću, bratu Amine Šećerović-Kašli (Kasli), zamjenice glavnog i odgovornog urednika jednog sedmičnika bliskog SDA.

No, kako doznajemo, Šećerović je nakon dobivenog rješenja o imenovanju u Inspektoratu FMUP-a, našao drugi posao izvan FMUP-a te odustao od mjesta inspektora.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.