SARAJEVO

Bogić Bogićević: Mi jesmo u Evropi iako čitav život molimo da nas Evropa primi

Održano predavanje u Rektoratu UNSA-e

M. Rener

22.2.2019

Bogić Bogićević - Avaz
Predavanje u Rektoratu UNSA - Avaz
Predavanje u Rektoratu UNSA - Avaz
Predavanje u Rektoratu UNSA - Avaz
Rifat Škrijelj - Avaz
+3

BiH je suverena država, BiH je članica UN-a, BiH je međunarodno priznata država, ali BiH još nije priznata od svih svojih građana i od dijela vlasti, onih koji su nedavno izabrani, istakao je danas Bogić Bogićević, nekadašnji član Predsjedništva bivše SFRJ, na tribini Univerziteta u Sarajevu, održanoj povodom Dana nezavisnosti BiH.  

Naglasio je da je 1. mart jedan od najznačajnijih datuma u modernoj BiH, kada se više od dvije trećine građana izjasnilo za nezavisnu i demokratsku BiH, te da je referendum bio uvjet za priznanje BiH. 

- I poslije toliko godina, ovaj datum se obilježava samo u jednom dijelu BiH, u Federaciji BiH. Koncept vlasti uspostavljen je u Dejtonu, mora se mijenjati kako bi u središte vratili čovjeka, u suprotnom ćemo dugo čekati da se stvari normaliziraju - naglasio je Bogićević. 

Komentirajući upozorenje Evropskog parlamenta da se moraju ubrzati reforme u BiH, Bogićević je rekao da evropske deklarativne sugestije slušamo skoro 30 godina, ali i da, nažalost, nemamo alternativu i moramo u Evropu. 

- Mi jesmo u Evropi iako cijeli život molimo da nas Evropa primi – naglasio je Bogićević i dodao kako bi volio da Evropa zna šta hoće. 

On je podsjetio na devedesete godine kada su SAD rekle da je Jugoslavija evropski problem. 

- Nažalost, nas je Evropa tretirala kao da se ovdje dogodila prirodna nepogoda. I dok smo krvarili, opet je Amerika preuzela stvar u svoje ruke – napomenuo je Bogićević. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.