BRATUNAC

Roda Snježana vratila se u obnovljeno gnijezdo

Nije išla u toplije krajeve, a zimovala je na uličnoj rasvjeti

Roda postala atrakcija među djecom i građanima Bratunca

S. SMAJLOVIĆ

13.3.2019

Jedna roda, koja ove zime nije otišla u toplije krajeve nego je uljepšavala zimske dane mještana Bratunca, a kojoj su zbog njenog ostanka dali ime Snježana, vratila se ovih dana u svoje obnovljeno gnijezdo kod Doma zdravlja u Bratuncu.

Boban Filipović, ribočuvar i ljubitelj prirode, kaže da je roda zimus primijećena na obalama Drine, a poslije i u centru grada. Zimovala je na uličnoj rasvjeti nedaleko od gnijezda na starom drvenom, električnom stubu, gdje je godinama obitovala i odgajala mlade. Roda je zdrava i dobro se ponašala tokom hladnih zimskih dana, a mještani, posebno djeca, obilno su je hranili.

Filipović: Pomogli životinji da preživi zimu

Filipović kaže da je jednog zimskog dana rodu Snježanu ugledao na stubu gradske ulične rasvjete, sklupčanu i u grču. Pomislio je da neće preživjeti dugu i hladnu noć. Tokom noći, uočio je da sijalica uz koju je roda boravila, ne radi. - Obavijestio sam “Elektrodistribuciju” i oni su narednog dana odmah zamijenili sijalicu i roda je, srećom, preživjela zimu i postala atrakcija među djecom i građanima Bratunca – govori nam Filipović.

Bratunac je privlačno mjesto za rode

Primjećuje da je roda ovih dana uznemirena, jer klimatski uvjeti nagovještavaju dolazak ostalih roda, među njima i mužjaka. Za to vrijeme, kaže, ona uljepšava gnijezdo za novu mladunčad. Bratunac je privlačno mjesto za rode, koje ovdje dolaze više od deset godina. Na inicijativu Filipovića, lani je kod Doma zdravlja u Bratuncu postavljeno i prvo namjensko gnijezdo, koje je finansiralo nekoliko preduzeća iz ovog mjesta.

Tokom ove godine, u planu je postavljanje još nekoliko sličnih gnijezda, jer se ovdje uvijek vraćaju rode i želja im je da tako i ostane. Gnijezdo je na novom betonskom stubu, sa željeznom mrežom, u koju je postavljeno staro rodino gnijezdo.

Privrednici pomogli gradnju gnijezda

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.