SAZNAJEMO

Za spas posrnulog “Aluminija” potrebno 500 miliona maraka

KPMG ocijenio je da je finansijsko stanje alarmantno i da je za firmu jedini spas privatizacija ili joj prijeti kolaps

Aluminij: Hoće li dobiti novu Upravu

Piše: M. AŠČIĆ

19.6.2019

Za spas posrnulog mostarskog giganta “Alumunija” iz Mostara, koji grca u višemilionskim dugovima, potrebno je više od 500 miliona maraka, saznaje “Dnevni avaz” iz izvora bliskih Vladi Federacije BiH.

Enormni gubici

Taj novac može osigurati jedino strani strateški partner inače će nekadašnji gigant, s više od 1.000 uposlenika, brzo završiti u stečaju, koji je, kako saznajemo, revizorska kuća KPMG već predložila federalnim institucijama, ali i Upravi “Aluminija”.

Jedna od najvećih svjetskih revizorskih kuća, prema našim saznanjima, obavila je, prema nalogu Vlade FBiH, reviziju poslovanja i utvrdila enormne gubitke. KPMG ocijenio je da je finansijsko stanje alarmantno i da je za firmu jedini spas privatizacija ili joj prijeti kolaps.



Faksimil ukupnih dugova “Aluminija"

- Iz aktuelnog poslovanja ne vidi se nada za opstanak, jer su svi parametri negativni – navodi se u izvještaju KPMG-a.

Vladi FBiH prezentirani su ukupni dugovi, veći od 377 miliona KM, od čega samo “Elektroprivredi HZHB” 280 miliona KM za isporuku struje.

Naš sagovornik iz Vlade FBiH tvrdi da je švicarski rudarski gigant “Glencore”, a što smo prošle sedmice prvi i objavili, i dalje najozbiljniji kandidat da preuzme ovu firmu.

“Glencor”, inače, već godinama posluje s “Aluminijem” tako da mu isporučuje glinicu, a izvozi alumunijske proizvode. Ovoj firmi s više od 150 milijardi dolara godišnjih prihoda nije nikakav problem da uđe u ovaj aranžman.

 Jasan plan

Predstavnici “Glencora” već su najavili sastanke u Vladi FBiH i načelno su pristali da uđu u proces privatizacije, ali je, prije toga, potrebno da predlože jasan plan ulaganja.

Ukoliko do njega i dođe, saznajemo da je potrebno imenovati novu Upravu ove firme, čiji su većinski vlasnici mali dioničari i Vlada Republike Hrvatske, koji imaju ukupno 56 posto udjela.

Neozbiljne priče o Saudijskoj Arabiji

Iako su neki mediji plasirali informaciju da su u utrci za ovu firmu kompanije iz Saudijske Arabije i Turske, saznajemo da to nije tačno.

Takva informacija je medijski spin i ne odgovara realnoj situaciji, tvrde naši sagovornici.


Prije nekoliko dana osigurana je struja za sljedećih petnaestak dana pa je odluka o gašenju proizvodnje u “Aluminiju” prolongirana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.