SJEĆANJE

Britanski grad Koventri odao počast žrtvama genocida u Srebrenici

Obilježena godišnjica u Engleskoj. Bosnia UK Network

Avaz.ba

11.7.2019

Jedanaesti juli je dan kada prorade emocije. Dan kada treba pokazati poštovanje žrtvama, ali i saosjećanje sa živima. Na genocid u Srebrenici podsjeća se s tugom i bolom širom svijeta, posebno u Evropi, gdje je 11. juli proglašen Danom komemoracije za žrtve Srebrenice, navodi interaktivni portal bh. dijaspore u Britaniji, Bosnia UK Network. 

U Koventriju je u 11 sati minutom šutnje iskazano sjećanje na genocid u Srebrenici i sve žrtve rata u BiH. Na ovaj način, Bosanci i Hercegovci koji su se okupili u zgradi općine Koventri, zajedno s predstavnicima gradskih vlasti, poslali su poruku mira i poručili da se genocid ne smije zaboraviti i da treba spriječiti da se ponovo dogodi bilo gdje u svijetu.

Predstavnici gradskih vlasti - predsjednik općine Džordž Dugins (George Duggins), izvršni direktor općinskog vijeća Martin Rivs (Reeves) te općinska vijećnica iz Koventrija Linet Keli (Lynette Kelly) pridružili su se komemoraciji.

- Žrtve genocida u Srebrenici nikada ne smijemo zaboraviti. Ne zaboravimo i ne dozvolimo da se takvo nešto ponovi, jer, ako zaboravimo, onda postoji opasnost da se ponovi - poručio je Dugins, prenosi Bosnia UK Network.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.