OTVORENO

Mirza Halilčević, gej koji hrabro govori o sebi i drugima: Niko nije slobodan dok svi nisu slobodni

Teško je potiskivati u sebi ono što čovjek zaista jeste

Mirza Halilčević: Veliko neznanje je uzrok naših predrasuda. Avaz

Piše: I. Škokan / Avaz.ba

7.9.2019

Mirza Halilčević je gej, aktivista je LGBTI populacije, jedan od rijetkih koji su odavno raščistili i sa sobom i s drugima i otvoreno priznali svoju seksualnost. Nije lako, ali kada je porodici rekao da je homoseksualac, u njegovom životu sve je išlo lakše. Uz podršku najbližih, svima nama postaje manje važno šta misle oni do kojih nam i nije toliko stalo. 

Na početku otvorenog - neki bi rekli i hrabrog - razgovora za „Avaz“ kaže da u našem društvu vlada veliko neznanje o homoseksualcima, uopće o LGBTI populaciji.

Samo obični ljudi

- Ljudi nisu svjesni šta podrazumijeva homoseksualnost, identitet. Ne shvataju i da su homoseksualci obični ljudi, poput mene, probudim se ujutro, spremam za posao, jedem, pijem kafu, imam obaveze. Homoseksualci nisu ni na koji način ni posebni ni ekstravagantni. Uostalom, vjerujem da svi mi poznajemo neku osobu koja je dio LGBTI zajednice. Samo je pitanje koliko smo slobodni otvoreno govoriti o tome. Nikad ne znamo kako se neko osjeća i šta krije – kaže Halilčević.  

Njemu je, ističe, najveća podrška bila porodica. Dodaje da je imao sreću i što je u poslovnom okruženju imao dosta prijatelja.

Halilčević: Sreća je imati podršku. Avaz

Sreća i privilegija

- Sreća je i privilegija imati podršku od početka, od momenta kada osvijestiš svoj identitet. Stalno smo pred izazovima, ponekad i sami pred njima, javlja se sumnja, potiskivanje, počnu mentalni problemi. Teško je potiskivati nešto što čovjek zaista jeste – govori Halilčević.

Ističe da je Povorka ponosa, koja će biti održana sutra u Sarajevu, važna ne samo za LGBTI populaciju nego i za cijelo društvo. 

- Ona je pitanje slobode. Sve što se događa drugima, događa se i tebi. Niko nije slobodan dok svi nismo slobodni – poručuje Halilčević.  

Šta da radimo da bi se društvo osjećalo moralnije

Mirza Halilčević kaže da nije uplašen, ali je zabrinut zbog oštre kampanje koja se u društvu vodi protiv LGBTI osoba. 

- Grozno je to da ima poziva na nasilje, neki nas žele eliminirati, „očistiti“, kako kažu. Šta da radimo? Gdje da idemo, šta se očekuje od nas da bi se ovo društvo osjećalo moralnije, superiornije? Pa, ne trebamo zaboraviti, mi smo korisni članovi ovog društva, intelektualci, studenti, radnici, plaćamo poreze, poštujemo zakone - kazao je Halilčević. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.