OBILJEŽAVANJE

Tifa Tučić: Prije arhitektonski moramo ukloniti barijere u ljudskim glavama

Podijeljeni su govorni aparati za mjerenje šećera u krvi i tlakomjeri

Piše: E. Sk.

15.10.2019

Dan bijelog štapa u Tuzli - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Udruženje građana oštećenog vida Tuzla nizom aktivnosti obilježilo je Međunarodni dan bijelog štapa. U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci „Derviš Sušić“ slijepim i slabovidnim osobama podijeljeni su govorni aparati za mjerenje šećera u krvi i tlakomjeri.

- Uređaji su obezbijeđeni zahvaljujući našim donatorima. S nama su danas Alison Algeo, direktorica Ureda Američke ambasade za odnose sa javnošću, Kasandra Divjak (Cassandra), pomoćnica atašea za kulturu, i Irma Harambašić, savjetnica za budžet i grantove – istakla je Tifa Tučić, izvršna direktorica Udruženja građana oštećenog vida.

S njom smo razgovarali o dostignutim pravima slijepih i slabovidnih osoba u BiH. Iako je naša država potpisnica međunarodnih konvencija, iako postoje strategije i politike u oblasti invalidnosti, slijepe i slabovidne osobe u svakodnevnom se životu susreću s velikim problemima.

- Prije arhitektonskih, rekla bih, moramo ukloniti barijere u ljudskim glavama. O nama se ne treba misliti samo na Dan bijelog štapa. Nama je teško i kada se mijenja vlast. Dok jednu garnituru upoznamo s problemima, dođe druga i opet moramo ispočetka – kaže ona.

Otežan je pristup informacijama. Stranice institucija pretrpane su informacijama, a dokumenti i fotografije nisu standardizirani za slijepe i slabovidne osobe.

- Onda na red dolaze krivo parkirani automobili, ljetne bašte koje su do pola pješačke zone. Imamo problema u obrazovanju, jer slijepi ili slabovidni učenici nemaju udžbenike, nemaju prilagođenu nastavu tjelesnog odgoja ili likovne kulture. Nisu ravnopravni s ostalim učenicima – ističe Tifa Tučić.

Zbog loših iskustava u domovima zdravlja i bolnicima, udruženje na čijem je čelu štampalo je i letak kako se zdravstveni radnici trebaju odnositi prema pacijentima koji su slijepi i slabovidni.

- Nema potrebe da se ljekari ili medicinsko osoblje obraćaju asistentima slijepih i slabovidnih osoba, jer mi veoma dobro čujemo. Nama mogu dati nalaze u ruke i reći o čemu je riječ ili pokazati gdje je krevet i stolica. Zbog toga smo štampali ovaj letak pod naslovom „Kako komunicirati sa slijepom osobom“ i nadamo se da će se i u toj oblasti stvari poboljšati – kaže Tifa Tučić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.