MJEŠOVITE PATROLE

Jedan granični policajac u BiH čuva 25 kilometara granice: Dogovorena saradnja s Hrvatskom

Razgovaralo se o readmisiji, mješovitim patrolama, kao i o drugim zajedničkim aktivnostima, među kojima su i operativne akcije koje se realiziraju radi sprečavanja krijumčarenja ljudi

Sa sastanka. Granična policija BiH

Avaz.ba

13.2.2020

Zoran Galić i Slobodan Ujić, čelnici Granične policije BiH i Službe za poslove sa strancima, održali su danas sastanak s čelnicima policijskih agencija Hrvatske, na kojem se razgovaralo o readmisiji, mješovitim patrolama, kao i o drugim zajedničkim aktivnostima, među kojima su i operativne akcije koje se realiziraju radi sprečavanja krijumčarenja ljudi.


Nezakonite migracije

Sastanak je održan sa zamjenikom glavnog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova RH Jozom Šukerom, načelnikom Uprave za granicu MUP-a RH Zoranom Ničenom, načelnikom Uprave kriminalističke policije Antonijem Gerovcom, voditeljem Službe za nezakonite migracije Zvonimirom Vrbljaninom, načelnikom PNUSKOK-a Marijom Kovačem, policijskim časnikom za vezu MUP-a RH Denisom Erakom. Sastanku je, ujedno, prisustvovao i vršilac dužnosti direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA-e) Đuro Knežević.

Poseban naglasak je stavljen na nove modalitete saradnje u vezi s nezakonitim migracijama, koje sve više pritišću granicu Bosne i Hercegovine, kao i susjednih zemalja, saopćeno je iz GPBIH.

Galić je istaknuo važnost saradnje policijskih agencija sa susjednim zemljama kako bi se što učinkovitije djelovalo u borbi protiv nezakonitih migracija.

- Službenici GPBiH odvratili su prošle godine 13.251 osobu od pokušaja ilegalnog prelaska na područje BiH sa područja susjednih zemalja. Granična policija BiH nije u mogućnosti sama odgovoriti na sve veći pritisak migranata, tim više što zelenu granicu BiH čuva jedan policajac na 25 kilometara, stoga poduzimamo sve moguće mjere i postavljamo nove modalitete saradnje kako bismo učinkovitije djelovali kad je riječ o nezakonitim migracijama - kazao je Galić.


Sa sastanka. Granična policija BiH

Ujić je istaknuo kako BiH poštuje potpisani Sporazum o readmisiji s Republikom Hrvatskom.

- Više od 85 posto zahtjeva koje su vlasti Hrvatske uputile prema BiH, odnosno prema Službi za poslove sa strancima, pozitivno je riješeno - rekao je Ujić.

Posebno je istaknuo da funkcionira skraćeni postupak readmisije s Hrvatskom, o čemu će se u narednom razdoblju razgovarati i sa Srbijom i Crnom Gorom, te je izrazio i potrebu održavanja redovnih sastanaka radi rješavanja svih otvorenih pitanja u saradnji partnerskih agencija dvije države.

- Zadaća nam je da unaprijedimo saradnju u svim segmentima našeg djelovanja na granici Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a naročito nakon nedavno održanog sastanka ministra unutrašnjih poslova RH i ministra sigurnosti BiH. To se, prije svega, odnosi na unapređenje sistema readmisije i mješovitih patrola, bez namjere da Bosna i Hercegovina bude "hot-spot" za ilegalne migrante - izjavio je Šuker.


Nezakoniti postupci

On je, također, zamolio partnerske agencije u Bosni i Hercegovini da im pruže svu potrebnu pomoć oko navoda u vezi s eventualnim kršenjem ljudskih prava migranata, kao i navoda o navodnim nezakonitim postupcima od hrvatske policije, kako bi ih istražila mjerodavna tijela GPBiH. 

Složili su se i zaključili kako je unapređenje saradnje primarni cilj policijskih agencija u BiH sa MUP-om RH te kako je potrebno češće i redovnije održavanje ovakve vrste sastanaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.