BIH

Pripremite domaći hljeb sa praškom za pecivo

Potrebni sastojci za fermentaciju: 285 ml hladnog mlijeka, 225 g bijelog brašna, a za ostalo vam je potrebno: 150 g brašna, 25 g praška za pecivo, 25 g maslaca, 1 kašičica soli, malo šećera

Napravite hljeb sa praškom za pecivo. Ilustracija

Avaz.ba

23.3.2020

Ovaj recept poseban je po tome što se za pripremu hljeba koristi prašak za pecivo, bez kvasca.

Potrebni sastojci za fermentaciju: 285 ml hladnog mlijeka, 225 g bijelog brašna, a za ostalo vam je potrebno: 150 g brašna, 25 g praška za pecivo, 25 g maslaca, 1 kašičica soli, malo šećera.

Priprema:

1. Pomiješajte mlijeko i brašno (285 ml hladnog mlijeka, 225 g bijelog brašna) te prekrijte posudu i ostavite 30 minuta.

2. Zagrijte rernu na 210 stepeni.

3. Namastite duboku posudu za pečenje.

4. Ostale sastojke sad dodajte u posudu i  povežite miješanjem.

5. Nakon što je prošlo 30 minuta, dodajte te sastojke u prvu posudu sa mlijekom i brašnom.

6. Dobro i brzo sve izmijesite te tijesto oblikujte u loptu.

7. Stavite tijesto u posudu za pečenje te prekrijte masnim papirom.

8. Prekrijte još jednom posudom za pečenje kako bi se zadržala vlažnost.

9. Pecite 30 minuta.

10. Maknite poklopac i papir te ostavite da se peče još desetak minuta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.