BOLJE RJEŠENJE

Grupa "Glas malih biznisa" uputila 18 amandmana na "korona zakon"

U početnom periodu trebat će samo 610 miliona KM za tri mjeseca (april - juni)

Avaz.ba

14.4.2020

Amandmani  grupe "Glas malih biznisa" - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

Grupa "Glas malih biznisa" uputila je 18 amandmana na Prijedlog zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa, poznat kao  "korona-zakon". Ova grupa je do sada okupila blizu 44.000 malih firmi, obrta i pojedinaca koji obavljaju registrirane djelatnosti i uredno plaćaju zakonom propisane poreze. 

Prošle sedmice su dostavili primjedbe na Nacrt zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, a od tad do danas, kako navode, svjedočili su velikom broju nepravednih i asimetričnih rješenja na nižim nivoima vlasti (kantoni i općine), vijestima iz vodećih država zemalja prema kojim će se voditi „ratna ekonomija“ 2020. i 2021. godine te upozorenja građanima EU zemalja da „zaborave na putovanja“ i godišnje odmore izvan zemlje, bar do septembra 2020. godine. 

- Sve to već utječe razorno na sve industrije u BiH, a svakim danom će utjecati još više.  Tokom prethodnog vikenda, a na osnovu informacija o MMF zaduživanju, napravili smo izračun prema kojem će FBiH veoma brzo imati više od 770 milina KM operativnih sredstava u Stabilizacijskom fondu. U početnom periodu će trebati samo 610 miliona KM za 3 mjeseca (april-juni). Firme će u budžet vratiti 244 miliona KM kroz poreze i doprinose. Konačni budžet za pomoć privredi će vrijediti samo 366 miliona KM (minimalne plate). Ekonomska stabilnost FBiH ostat će na planiranom nivou, a sredstva za pomoć privredi ni na koji način ne utječu na penzionere, socijalne i druge fondove - naveli su iz ove grupe. 

Parlament FBiH. Avaz

U skladu s tim, izradili su amandmane na zakon koji obuhvataju: plaćanje svih davanja na minimalnu platu i isplatu minimalne plate za sva poslovna lica (pravna i fizička) koja obavljaju registriranu djelatnost ukoliko im je zabranjen rad ili u mjesecu obračuna imaju najmanje 20 posto pad prometa prema obračunu definiranom u zakonu, oslobađanje 50 posto poreza na dobit za 2019. za firme koje su izmirile obaveze prema zakonu, ostale izmjene zakona koje se tiču vođenja sporova, zateznih kamata i slično.  

Pozvali su parlamentarce da donesu zakonsko rješenje koje će istog trenutka zaustaviti otpuštanje i smanjenje broja uposlenih , te koje neće dovesti FBiH do finansijskog kolapsa i koje neće ugroziti penzione, socijalne i druge fondove.

- Ako to ne riješimo "korona zakonom" naknadni pregovori s nižim nivoima vlasti će oduzeti mnogo vremena, a veoma je sigurno da će radnici različitih firmi biti drugačije tretirani. Privreda to ne može podnijeti, pa vas molimo da se prilikom promišljanja o našem prijedlogu vodite načelom pravičnosti i činjenicom da otpuštanje radnika znači i ponovni rad na odabiru i primanju na posao novih radnika, što će odložiti brzi oporavak privrede. Baš zbog toga spriječimo otpuštanja i kreirajmo okruženje s bar malo sigurnosti za bh. privredu - navode iz ove grupe. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.