SARAJEVO

Dr. Kravić: Savremenim termalnim sistemom spriječit ćemo da virus uđe u Opću bolnicu

Prema njegovim riječima, u bolnicu neće moći ući niko ko ima povišenu tjelesnu temperaturu

Prim. dr. Kravić: Ako bi se sve ove poduzete mjere održale, bilo bi dobro. Avaz

Piše: S. M. / Avaz.ba

17.4.2020

Sarajevska Opća bolnica "Prim. dr. Abudlah Nakaš" nedavno je nabavila termalni sistem koji se koristi na aerodromima i na većim željezničkim stanicama, a koji će u značajnoj mjeri pomoći da koronavirus ne uđe u ovu zdravstvenu ustanovu. Radi se o beskontaktnom mjerenju ljudske temperature, što predstavlja i svojevrsnu trijažu prilikom ulaska u bolnicu.

Kako je za "Avaz" potvrdio direktor Opće bolnice, prim. dr. Zlatko Kravić, ovaj savremeni termalni sistem u minuti može pregledati i propustiti čak 60 ljudi.

- Imali smo problem prilikom ulaska naših uposlenika u bolnicu. U kratkom vremenskom roku na posao dolazi i do 300 ljudi, zbog čega smo imali zastoj. Sada će svi moći ući u pet ili šest minuta. Isto važi i za pacijente – kazao je Kravić.

Prema njegovim riječima, u bolnicu neće moći ući niko ko ima povišenu tjelesnu temperaturu.

Sistem mjeri temperaturu, identificira povišenu temperaturu, sve snima, a ima i automatski alarm. Odstupanje mu je minimalno, 0,1 stepen.

Sistem na daljinu očitava tjelesnu temperaturu i, ako je povišena, uključuje alarm. Avaz

- Bitno je da ne reagira na sve što razvija veću temperaturu, naprimjer upaljač ili vruća kafa mu ne smetaju. I pored toga što vi, naprimjer, nosite kafu u ruci, sistem će očitati samo vašu tjelesnu temperaturu. Možete nositi i kacigu ili burku, on će mjeriti temperaturu, jer radi na principu mjerenja zračenja. To je vrlo složen sistem – naglasio je direktor Opće bolnice.

Govoreći općenito o trenutnoj situaciji kada je u pitanju pandemija koronavirusa, dr. Kravić, inače, kaže da je stanje u Kantonu Sarajevo i, generalno, BiH dobro.

- Sve je pod kontrolom. Ako bi se sve ove poduzete mjere održale, bilo bi dobro. Iako je vrlo teško i nezahvalno prognozirati, ali ako ovako nastavimo, ako ne bude nekih ekscesa, mogli bismo za mjesec i po izaći iz svega. No, bojim se opuštanja, ako se opustimo, onda može krenuti kako ne treba. Mjere ne treba popuštati sve dok pandemija ne bude u velikoj silaznoj putanji – naglasio je dr. Kravić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.