REAKCIJE

Jurišić: Ne prestaje se s pritiskom na Upravu TVSA, žele nas smijeniti nezakonito

Akademska zajednica se mobilizirala da štiti stručnost, a ne podobnost i poslušnost, rekla Jurišić

Jurišić: Pismo ministrici. Arhiv

Piše: A. Jamaković / Avaz.ba

2.6.2020

Hajka se nastavlja, ne prestaje sa s pritiskom na Upravu Televizije Kantona Sarajevo. Smjenom Nadzornog odbora (NO), pokušava se smijeniti Uprava, kazala je za „Avaz“ direktorica TVSA Duška Jurišić.

Napominje da je sve što je navedeno u obrazloženju Skupštine TVSA, koja je za večeras najavila smjenu NO, potpuno protuzakonito i paušalno.

-  Kažu da je NO opstruirao rad Skupštine preduzeća. To je paušalna ocjena kao i da NO nije reagirao po inspekcijskim nadzorima koji su ovdje bili tokom pandemije koronavirusa. Umjesto da inspekcija reagira na 5.000 protuzakonitih otpuštanja s posla građana KS, dolazi na TVSA da provjeri evidenciju o dolasku uposlenika na posao! Apsudrne stvari, kafkijanski procesi – rekla je Jurišić.

Smatra da su sve to izgovori da bi se napravila čistka. Navela je i da ne zna za navodne krivične prijave protiv nje, koje je predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo Fikret Prevljak naveo kao jedan od razloga za smjenu.

- Za krivične prijave ne znam ali postoji mogućnost insinuacija. Danas svako može podnijeti krivičnu prijavu protiv bilo koga. Hoću da vjerujem da je predsjednik KO SDA Fikret Prevljak napravio lapsus i da je možda mislio na prekršajne, za koje također ne vidim razloge – kazala je Jurišić.


Jurišić: Činjenica je da imam rezultat. Arhiv

Dodala je da će uputiti pismo ministrici pravde KS Mersi Kusturi o ovim nezakonitostima i o problemima u TVSA.

- Očigledno je da je inspekcija radila pod političkim pritiskom. Ovdje je u pitanju zaštita principa, ako neko kompetentno radi svoj posao, treba ga pustiti. Pogotovo su ljudi u medijima izloženi različitim vrstama pritisaka – rekla je Jurišić.

Dodala je da je beskrajno zahvalna na podršci kolega, akademske zajednice i građana.

-  U tome vidim samo simboliku. Ne mislim da je u pitanju osobna zaštita. Akademska zajednica se mobilizirala da štiti stručnost, a ne podobnost i poslušnost. U aferi „Asim“ smo čuli kako s vrše postavljenja. Sad od predsjednika KO SDA čujemo da će smjena biti završena za sedam dana. Do sada su se koliko-toliko poštovale procedure. Borit ću se za zakonito postupanje i nemam problem ukoliko se zakonito postupa. Tokom protekla tri mjeseca ova mala televizija je pružila ne samo osnovne informacije o pandemiji nego i edukaciju. U potpunosti smo odgovorili zadatku. Činjenica je da imam rezultat bez obzira kako se sve ovo završilo - kazala je Jurišić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.