REAGIRANJE

OHR: Odgovornost političkih lidera je da omoguće nezavisan rad medija

U snimcima se pokušava abolirati one koji su uništili 10,5 miliona maraka budžetskog novca, a sva krivica svaliti na novinare

OHR: Sloboda medija suštinski element svake demokratije. Avaz

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

7.6.2020

Prijetnje novinarima se ne mogu tolerirati ni u jednom demokratskom društvu, poručili su iz OHR-a komentirajući video snimke u kojima se direktno spominju imena novinara koji su pisali o aferi "Respirator". Podsjetimo, na Facebooku su nedavno objavljena dva videa u kojima se novinari optužuju da izmišljaju informacije uz iznošenje teze o njihovoj navodnoj povezanosti sa pojedinim političarima i političkim strankama. 

U snimcima se pokušava abolirati one koji su uništili 10,5 miliona maraka budžetskog novca, a sva krivica svaliti na novinare. 

- Sloboda medija je suštinski element svake demokratije. Politički lideri imaju odgovornost da stvore ambijent koji omogućava nezavisan i profesionalan rad medija, odnosno ambijent bez političkog utjecaja i prijetnji. Prijetnje protiv bilo koga, uključujući novinare, ne mogu se tolerirati ni u jednom demokratskom društvu - naveli su iz OHR-a u odgovoru za "Avaz". 


Novinare koji su otkrili aferu "Respiratori" pokušavaju zastrašiti. Avaz

Pokušaj zastrašivanja novinara koji su otkrili jednu od najvećih poslijeratnih afera u zemlji jučer su u izjavama za "Avaz" osudili i iz Ambasade SAD i Delegacije Evropske unije u BiH navodeći da su bilo kakve prijetnje novinarima neprihvatljive te da se pokušaj zastrašivanja hitno mora istražiti. 

Federalna uprava policije je u petak zaprimila prijavu, te usmeno obavijestila Tužilaštvo Kantona Sarajevo. Sutra će, kako je za "Avaz" potvrdio Ensad Korman, direktor FUP-a, ova pravosudna institucija biti i pismeno obaviještena nakon čega bi se trebala pokrenuti i istraga. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.