OBILJEŽAVANJE

Godišnjica Bitke za Orlić: Ne zaboraviti herojstvo onih koji su branili BiH

Bila je to teška borba jer se borilo protiv tehnički daleko nadmoćnijeg neprijatelja

Piše: E. Muračević / Avaz.ba

8.6.2020

I delegacja OO SBB položila cvijeće. E. Muračević

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na Centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima „Šehidski nišan, u vogošćanskom naselju Kobilja Glava, danas  su, u organizaciji Udruženja JOB-Unija veterana, delegacije Općine Vogošća i Koordinacije boračkih udruženja ove lokalne zajednice i stranaka koje participiraju u Općinskom vijeću Vogošća, odale počast onima koji su na ovaj dan prije 28. godina u temelje nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine utkali svoje živote.

Prije 28 godina zajedno sa saborcima iz Velešića, Pofalića i Sokolja postigli smo jednu od najvažnijih pobjeda naše Armije - istakao je, u svom obraćanju prisutnima, Salem Numanovć, predstavnik Kordinacije boračkih udruženja Općine Vogošća. 

Borba je počela u zoru. Na vrh Orlića borci su se popeli oko podne. Bila je to teška borba jer se borilo protiv tehnički daleko nadmoćnijeg neprijatelja. Zahvaljujući umješnosto i preciznosti rahmetli Sinana Hasanspahića Lere čije su zolje pogađale ključne neprijateljske rovove napredovanje naših snaga bilo je nezaustavljivo. Zarobljeno je puno naružanja i po prvi put su se borci Armije Republike BiH našli na istoj visini sa agresorom. 

Pored njega o značaju ove bitke i drugim historijskih danima iz minulog rata govorio je i Edin Smajić, načelnik općine Vogošća, koji je pozvao mlade da nastave baštiniti kulturu sjećanja i da nikada ne zaborave herojstvo onih koji su branili našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. 

Sumeja Hondo i Zajra Čorbeg. E. Muračević

Pročitani su i sastavi Sumeje Hondo i Zajre Čorbeg, učenica Osnovne škole „Zajko Delić“ sa Kobilje Glave, pisani na temu „Bitke za Orlić“.

Vogošćanska Mjesna zajednica Kobilja Glava danas je, također, obilježila i Dan mjesne zajednice. 

U ovoj bitci poginuli su najbolji sinovi Vogošće, Pofalića i Velešića: Ahmed Bjelak, Vehbija Hadžić, Hašim Krako, Nedžad Pindžo, Senad Škoro, Safet Tahirović-Caki, Haris Čampara, Haris Fatić, Ermin Imamović, Medin Ramović, Munib Tucak, Šaćir Demirović, Zijad Heljo, Senad Pohara, Mustafa Salihspahić, Nihad Tihić i Elmedin Vražalica-Regi.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.