BIVŠI AMERIČKI PREDSJEDNIK

Klinton: Noćna mora koju ste preživjeli nikad vam se nije vratila

On je dodao da se nada "da ćete danas proslaviti činjenicui da je odrasla čitava jedna generacija bez užasa rata"

Bil Klinton. Printscreen

Fu. M./ M.Aš.

12.12.2020

Bivši američki predsjednik Bil Klinton (Bill Clinton) obratio se večeras na ceremoniji povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog spoprazuma.

- Čast mi je što sam vam se danas pridružio u obilježavanju 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma i završetka dugogodišnjeg etničkog nasilja u BiH. Uvijek ću vjerovati na ono što smo postigli kampanjom NATO-a i poslije u teškim pregovorima u Dejtonu predstavlja najvažniji dio postignuća mog predsjedničkog mandata. Još uvijek žalim što nam je trebalo toliko vremena da ujedinimo sve prijatelje Bosne kako bi se spriječilo ubijanje i što je trebao da se desi užasan genocid u Srebrenici kako bi potakli sve članice NATO-a na djelovanje. No danas nakon 25 godina više sam zahvalan što sam održao mir koji smo dogovorili u Dejtonu. Noćna mora koju ste tada preživjeli nikad se nije vratila - kazao je Klinton.

On je podsjetio da je potrebno još mnogo toga uraditi i podsjetio na nepoštivanje vladavine prava. 

- Poznate su nam duboke unutrašnje tenzije koje i dalje traju. Znamo da i dalje ima premalo ekonomskih mogućnosti posebno za mlade ljude. Znamo da se u zadnjoj deceniji stalno vraćao tvrdokorni nacionalizam, nepoštivanje vladavine prava, opasna retorika među političarima koji raspiruju stare tenzije da bi ubrali kratkoročne političke poene - istakao je Klinton.

On je dodao da se nada "da ćete danas proslaviti činjenicu i da je odrasla čitava jedna generacija bez užasa rata".

- Nikada ne zaboravite to veliko dostignuće, dok se suočavate sa današnjim i budućim izazovima. Neka vam to donese novi osjećaj odlučnosti da gradite naprednu, prosperitetnu i inkluzivnu budućnost - kazao je Klinton.

Kazao je da dok se borimo sa trenutnim izazovima ne smijemo zaboraviti postignuće od prije 25 godina.

- Kao što je predsjednik Izetbegović jednom rekao: I najnesavršeniji mir je bolji od nastavka rata. Bio je u pravu tada i danas - poručio je Klinton.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.