SKANDALI

Ukrajina zvanično traži informaciju o ikoni koju je Dodik poklonio Lavrovu

Iz Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine su kazali da žele objašnjenje kako se ikona našla u BiH i zašto je poklonjena Lavrovu

Lavrov i Dodik: Skandal koji je dobio međunarodnu pažnju. BBC na ukrajinskom jeziku

G. M.

18.12.2020

Skandal zbog ikone koju je Milorad Dodik poklonio ruskom ministru Sergeju Lavrovu i dalje je top tema u BiH, Ukrajini ali se prati i na međunarodnom planu.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine su kazali da žele objašnjenje kako se ikona našla u BiH i zašto je poklonjena Lavrovu.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko rekao za BBC na Ukrajinskom da je Ambasada Ukrajine uputila službenu notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH sa zahtjevom da daju objašnjenje i informacije o okolnostima ovog slučaja.

Ukrajinska strana, dodao je, čeka sastanak sa zvaničnicima MVP-a, te je naglasio da su za ovaj slučaj saznali iz medija.

Ukrajina, kako ističe, želimo objašnjenje kako se ikona našla na teritoriji BiH kao i zbog čega je poklonjena ruskom ministru.

U tekstu se navodi da ovo nije prvi put da je Milorad Dodik upleten u skandal vezan za Ukrajinu.

Podsjeća se da je, u vrijeme dok je bio predsjednik Republike Srpske, podržavao akcije Rusije na Krimu, što je Ambasada Ukrajine osudila u martu 2014.

Podsjećamo, Dodik je 14. decembra Lavrovu poklonio pozlaćenu ikonu staru 300 godina koja je pronađena u Lugansku.

Na poleđini ikone utisnut je i pečat kao dokaz da se radi o originalnom primjerku, pa je Ukrajina zatražila informacije o predmetu ukrajinske kulturne baštine.

Mediji u Ukrajini jutros pišu o ovom "diplomatskom skandalu".

Iz Ukrajinske pravoslavne crkve za Radio Slobodna Evropa su kazali da je incident u Sarajevu politička gesta prema Rusiji.


Mitropolit ukrajinski Epifanije. RSE

- Ovo je politička gesta prema Ruskoj Federaciji jer je ova ikona upravo s teritorija koji je sada, nažalost, pod okupacijom. I to ne ovisi o nama kao crkvi. Zaista je dobro što je Ministarstvo vanjskih poslova BiH reagiralo na ovaj događaj, jer se takve stvari uopće ne bi smjele događati. Svaka nacija mora poštivati druge nacije i ne činiti takve stvari - izjavio je mitropolit ukrajinski Epifanije u intervjuu za Ukrajinski servis RSE-a. 

Sumnja se da je ikona iznijeta iz Luganska, grada na istoku Ukrajine koji se nalazi na teritoriji koja je od 2014. godine pod kontrolom proruskih snaga.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.