MALVERZACIJE

Ko pokušava da SBB-u otme treći mandat u Mostaru?

Nedopustivom „greškom“ kandidatu Pikuli pobrisano 125 glasova i upisana nula

Pikula: Trebao bi biti na šestom mjestu. Avaz

Piše: F. Karalić

4.1.2021

Kandidatu Koalicije za Mostar za Gradsko Vijeće Mostara Aleksandru Pikuli (SBB) nedopustivom „greškom“ na biračkom mjestu Tekija 2 pobrisano je 125 glasova i upisana je 0.  

Na ovo su upozorili iz SBB-a, zbog čega su poslali i prigovor Centralnoj izbornoj komisiji na tačnost objavljenih rezultata. Naime, u utvrđenim i objavljenim rezultatima lokalnih izbora u Gradu Mostaru Pikula na biračkom mjestu Tekija 2 ima 0 preferencijalnih glasova, što ne odgovara rezultatima na Obrascu za zbirne rezultate ZR (većinski glas), na kojem Pikula ima 125 preferencijalnih glasova.

Pogrešnim unosom preferencijalnih glasova Pikula je pozicioniran na jednom mjestu niže unutar liste, dok bi da su podaci u utvrđenim i objavljenim rezultatima tačni, odnosno identični podacima iz Obrasca za zbirne rezultate ZR, koji odgovaraju stvarnom stanju, napredovao za jedno mjesto.

Ispravkom netačno unesenih podataka Pikula bi se pozicionirao na šesto mjesto kandidatske liste Koalicije za Mostar i imao mogućnost osvajanja mandata u slučaju da neko od izabranih vijećnika iz bilo kojeg razloga okonča mandat u Gradskom vijeću.

Koliko je važno da greška bude ispravljena jasno je ako se zna da ukoliko bi Zlatko Guzin postao gradonačelnik, Nataša Jekić, koja je na četvrtom mjestu, prihvatila poziciju glavnog savjetnika, a s obzirom i da je Salemu Mariću nedavno verificiran mandat u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Pikula bi automatski ušao u Gradsko vijeće Mostara. Time bi SBB osvojio i treći mandat, što, evidentno, neki žele zaustaviti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.