SLUČAJ ANUBIH

Iz OHR-a za "Avaz": Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće

Nedavno je Muris Čičić, predsjednik ANU BiH rekao za "Avaz" da se odluke Ustavnog suda moraju poštivati, što je danas potvrđeno i iz OHR-a

Piše: M. Aš.

3.3.2021

Valentin Incko. Avaz


Ustavni sud BiH utvrdio je u novembru prošle godine da je odbijanje zahtjeva Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine za upis u registar suprotno demokratskom principu utvrđenom Ustavom BiH te suprotno ustavnom načelu kontinuiteta zakonskih propisa, stoji u odgovoru OHR-a "Avazu".

Podsjećamo, iz ANUBiH ie upućena apelacija OHR-u, nakon što je Ministarstvo pravde BiH odbilo da ovu instituciju upiše u Registar pravnih osoba. 

Nedavno je Muris Čičić, predsjednik ANU BiH rekao za "Avaz" da se odluke Ustavnog suda moraju poštivati, što je danas potvrđeno i iz OHR-a.

- Sud je naložio Ministarstvu pravde BiH da povuče prethodnu i donese novu odluku po hitnom postupku u skladu sa zahtjevom za registraciju. Odluka mora biti u skladu sa važećim članovima i načelima Ustava BiH. Prema odluci Suda, Ministarstvo pravde ima rok od tri mjeseca da provede odluku i obavijesti Sud o poduzetim mjerama. OHR podsjeća da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i da se moraju provesti na ispravan način - rečeno je iz OHR-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.