REAKCIJE

Krivić poručuje Vladi KS: Ne tražite izgovore, ukinite liste čekanja u vrtićima

Kao ministru obrazovanja, Naša stranka i njeni partneri 20. avgusta 2020. godine poručila mi je: „Da je lista još tri puta veća, rješenje postoji"

Krivić: U najvećem talasu pandemije iznašli smo sredstva. Avaz

Piše: A. J.

16.7.2021

Bivši ministar za obrazovanje u Vladi KS Anis Krivić (SBB) oglasio se na Facebooku navodeći da lista čekanja u JU "Djeca Sarajeva" mora biti ukinuta.

Podsjetio je da je Vlada KS 2019. godine najavila ukidanje liste čekanja u JU "Djeca Sarajeva" što je i učinjeno. Dodaje da je godinu kasnije, 2020. godine, broj djece na listi čekanja se uduplao i bilo je neophodno u jeku pandemije iznaći sredstva za ukidanje liste čekanja.

- Tada mi je, kao ministru obrazovanja, Naša stranka i njeni partneri 20. avgusta 2020. godine poručila: „Da je lista još tri puta veća, rješenje postoji.“

I postojalo je. Samo ja znam na koji način smo, u najvećem talasu pandemije, iznašli sredstva i uspjeli isplatiti sufinansiranje za svu djecu sa liste čekanja i pored svih ušteda koje smo činili radi pandemije, samo Ministarstvo obrazovanja je umanjilo budžet za 19 miliona KM - navodi Krivić.


Osigurati jednake mogućnosti upisa

Ove godine, dodaje, problem je ponovo na vratima i to pred vladom na čijem je čelu baš premijer iz Naše stranke.


- I ovom prilikom ih pozivam, da ne traže izgovore i nastave praviti diskriminaciju prema djeci i njihovim roditeljima u KS, nego da ukinu listu čekanja jer, premijeru: „Da je lista još tri puta veća, rješenje postoji".


Dakle, nijedno dijete u Kantonu Sarajevo koje nije upisano u vrtiće JU "Djeca Sarajeva" ne smije ostati bez subvencije i neupisano - napisao je Krivić.


Dodaje da je neophodno i pokrenuti proceduru za donošenje Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u KS u koju će biti uključeno Vijeće roditelja KS i Sindikat osnovnog i predškolskog obrazovanja.

Ne dopustite da i ovaj zakon doživi sudbinu nacrta Zakona o visokom obrazovanju. Pozivam Vladu i da osigura svakom djetetu jednake mogućnosti upisa u predškolske ustanove. Uključite djecu nezaposlenih roditelja i djecu iz ruralnih sredina koja pohađaju Obavezni program u redovne programe vrtića i omogućite im besplatno predškolsko obrazovanje u godini pred polazak u školu.

Stvorite pravedne temelje za predškolsko obrazovanje, uključite  putem javno-privatnog partnerstva privatne predškolske ustanove u sistem obrazovanja, jer Kanton i kantonalne ustanove ne mogu sami riješiti problem nedovoljnih smještajnih kapaciteta - napisao je Krivić.

Izmijeniti Uredu o subvencioniranju

Podjseća Vladu KS da imaju na umu da je ukupan broj djece koja pohađaju predškolske ustanove u KS 7.600, od čega preko 3.000 je smješteno u privatne predškolske ustanove te da su, od ukupnog broja djece koja pohađaju vrtiće, samo 2 posto djeca nezaposlenih roditelja i drugih socijalno ugroženih porodica.


- Kanton Sarajevo troši više novca za subvencioniranje troškova boravka djece zaposlenih i bogatih roditelja u državnim vrtićima, nego na djecu siromašnih roditelja. Izmijenite Uredbu o subvencioniranju troškova boravka djece u predškolskim ustanovama, nijedna od tri najugroženije kategorije se ne spominje, te djeca nezaposlenih roditelja, pripadnici etničkih manjina i djeca iz ruralnih sredina nemaju jednake mogućnosti pristupa vrtiću kao djeca zaposlenih roditelja - naveo je Krivić.

Status koji je objavio Krivić. Printscreen

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.