GRADONAČELNIK BRČKOG

Kadrić: Borba protiv korupcije složen je proces

Pokazali smo odlučnost u poduzimanju konkretnih aktivnosti na suprostavljanju koruptivnim praksama i ostvarili značajan korak u opredjeljenosti lokalne zajednice u suzbijanju fenomena korupcije, kaže Kadrić

Esed Kadrić: Borba protiv korupcije. Fena

Ad. A. / Fena

13.9.2021

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić izjavio je kako je borba protiv korupcije složen proces i sigurno je kako rješenja nema preko noći, ali kako su usvojili važne zakone koji će doprinijeti konkretnim rezultatima na suzbijanju korupcije.

-U nastojanjima kako bismo se pridružili razvijenim sredinama koje se vrlo uspješno bore protiv te pošasti, u vrlo kratkom razdoblju usvojili smo vrlo važne zakone iz područja borbe protiv korupcije. To su Zakon o Uredu za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti, Zakon o zaštiti osoba koja prijavljuju korupciju i Zakon o spriječavanju sukoba interesa u institucijama Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Ovi zakoni su dio reformskih procesa u namjeri BiH da se pridruži Europskoj uniji - kazao je Kadrić.

Sukladno tim normativnim propisima formiran je Ured za prevenciju i koordinaciju aktivnosti za suzbijanje korupcije Brčko distrikta BiH i imenovano Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Po Kadrićevim riječima, usvajanjem tih zakona, kao i ranijim donošenjem Strategije za borbu protiv korupcije za razdoblje 2018. - 2019. godina i Akcijskog plana za borbu protiv korupcije u Brčko distriktu BiH, stekli su se svi tehnički uvjeti da u Brčko distriktu BiH uskoro budu vidljivi i konkretni rezultati na suzbijanju korupcije.

-Pokazali smo odlučnost u poduzimanju konkretnih aktivnosti na suprostavljanju koruptivnim praksama i ostvarili značajan korak u opredjeljenosti lokalne zajednice u suzbijanju fenomena korupcije s kojima se suočavaju sve države svijeta kao i sve lokalne zajednice - istaknuo je brčanski gradonačelnik.

Kadrić je napomenuo kako u borbi protiv korupcije imaju veliku i nesebičnu pomoć predstavnika međunarodne zajednice posebno američkog veleposlanstva u BiH.

-Kako bismo institucionalizirali ovu suradnju 16. rujna ove godine potpisati ćemo Memorandum o razumijevanju i suradnji u borbi protiv korupcije između Veleposlanstva SAD-a u BiH i Vlade Brčko distrikta BiH - dodao je Kadrić, priopćio je Sektor za informiranje Vlade Brčko distrikta BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.