AVAZ SAZNAJE

Uhapšen po Interpolovoj potjernici: Smail Šikalo ne može biti izručen pravosuđu Perua

Međutim, pošto je utvrđeno da je Šikalo državljanin BiH, on je pušten na slobodu

Šikalo: Hapšen u Limi, vratio se u Sarajevo. Agencije

Piše: M. Aš.

21.12.2021

Nakon što su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer na području Sarajeva uhapsili Smaila Šikala po međunarodnoj Interpolovoj potjernici, on je jučer, odmah pušten na slobodu, saznaje portal "Avaza".


Nezakonita trgovina drogom

Međunarodnu potjernicu za Šikalom raspisao je NCB Interpol Lima, Peru, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo nezakonita trgovina drogom.

Pravosuđe južnoameričke države Peru sumnjiči ga da je u januaru 2019. godine u Evropu pokušao prokrijumčariti oko 1,3 tone kokaina.


On je bio uhapšen u noći između 6. i 7. januara 2019. godine, tokom policijske akcije u peruanskom gradu Trujillo, gdje zaplijenjeno je 800 paketa kokaina hidrohlorida. No, nakon što je pušten iz pritvora, on je u prije dva mjeseca došao u Sarajevo.

Međutim, nakon raspisavanje međunarodne potjernice, SIPA je postupila po istoj i uhapsila Šikala. On je jučer bio predat odmah Sudu, gdje održano ekstradicono ročište.


Obavijestili Interpol

Međutim, pošto je utvrđeno da je Šikalo državljanin BiH, on ne može biti izručen pravosuđu Perua, koje ga i potražuje. Naime, naša zemlja nema potpisan Sporazum o izručenje s ovom državom.

Sud je danas o tome, da nema uslova za izručenjem Šikala, obavijestio i Interpol, jer Zakon štiti bh. državljanine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.