TUZLA

Profesor Feriz Adrović s PMF-a poslan u penziju: Na pragu velikog otkrića protjeran s fakulteta

Onemogućeno mu da završi projekt iz oblasti radijacione genetike

Prof. dr. Adrović: Kako okončati važan projekt. Avaz

Piše: Alen Bajramović

19.1.2022

Na pragu velikog naučnog otkrića iz oblasti radijacione genetike bh. naučniku, nuklearnom fizičaru Ferizu Adroviću onemogućeno je da dovrši projekt koji predstavlja krunu njegove 40-godišnje naučne karijere. Rukovodstvo Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) i Univerziteta u Tuzli odlučilo je poslati ga u penziju uprkos apelima da mu se dopusti da dovrši projekt i dođe do otkrića od značaja za svjetsku nauku.


Produženje rada

Adrović pojašnjava da je 15. novembra 2019. potpisan ugovor Ministarstva obrazovanja FBiH, Univerziteta u Tuzli kao nosioca i njega kao voditelja projekta „Citogenetički efekti radona na meristemske ćelije odabranih bioindikatora - radijacioni hormesis“.

- Projekt je od izuzetnog naučnog značaja jer je radioaktivni plin radon dominantan prirodni izvor jonizirajućeg zračenja u životnoj sredini, i javni je zdravstveni problem. Na osnovu uvida u dostupnu naučnu literaturu, ova istraživanja predstavljaju prvu analizu utjecaja radona u vodi koja su do sada izvršena u svijetu, dobivena in vivo pomoću biljnog test organizma - pojašnjava prof. dr. Adrović.

Eksperimentalna istraživanja počeo je 26. decembra 2020. i trajala su do 15. oktobra 2021., kada je, kako kaže, rad na projektu prekinuo dekan Prirodno-matematičkog fakulteta. Pet dana ranije prof. Adrović je penzionisan.

Profesori imaju zakonsku mogućnost produženja rada na Univerzitetu za još dvije godine, ali Adrović o tome nije razmišljao. Kako bi okončao projekt, Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost (DRARNS) je 16. jula od Vlade TK i rektorice Univerziteta zatražila produženje Adrovićevog angažmana.

Podršku takvom zahtjevu dao je i Studentski parlament, ali jedini rezultat je desetak kilograma dokumenata koje je profesor uputio svim relevantnim organima u Tuzli.


Zabranjen ulazak

- Menadžment Univerziteta nije mi omogućio da potpišem ugovor o djelu na tri mjeseca kako bi se okončao projekt. Svojih 40 godina posvetio sam zvanju profesora, radu sa studentima i radu u naučnim laboratorijima koje sam nadljudskim naporom oformio na Univerzitetu. Duboko sam razočaran - ističe Adrović, koji je s PMF-a udaljen pod prijetnjom izbacivanja, da bi mu potom bio zabranjen i ulazak u ovu ustanovu.


Ići će i na sud

Obustavljanjem projekta prekinut je i istraživački rad na doktorskoj disertaciji mr. Jasmina Adrovića, tadašnjeg uposlenika PMF-a. Iako ispunjava uvjete za izbor u zvanje profesor emeritus, profesoru Ferizu Adroviću uskraćeno je i ovo pravo da napreduje u naučno-obrazovnoj profesiji, kojoj je posvetio cijeli život. Najavio je da će zaštitu svojih prava potražiti i na sudu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.