UOČI NASTAVKA PREGOVORA

"Avaz" na licu mjesta: Specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu Metju Palmer stigao u Sarajevo

Ključni pregovori bit će nastavljeni ovoga puta u Neumu. I to od od 28. do 30. januara

Palmer stigao u Sarajevo. S. Spahić

Piše: M. Aš. - S. S.

25.1.2022

Specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu Metju Palmer (Mathew Palmer) stigao je danas u Sarajevo, saznaje portal "Avaza".

On je na Aerodrom Sarajevo sletio iza 14 sati i uputio se u jedan sarajevski hotel.

Evropska zvaničnica Angelina Ajhorst (Eichorst) stiže večeras. Američki i EU zvaničnici stižu na novu rundu pregovore s bh. zvaničnicima oko izmjena izbornog zakona. 


Palmer stigao u Sarajevo - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

U srijedu je planiran sastanak s Kolegijom oba doma Parlamenta Bosne i Hercegovine. Međutim, ključni pregovori bit će nastavljeni ovoga puta u Neumu. I to od od 28. do 30. januara, kako nam je potvrđeno. Do tada će biti obavljeni i razgovori s liderima opozicije iz FBiH i RS-a u Sarajevu.

Prema informacijama „Avaza“ već je rezerviran hotel gdje će pregovori biti nastavljeni.

Nova posjeta dolazi u jeku političke krize, blokade rada državnih institucija, ali i sankcija koje su SAD objavile Miloradu Dodiku, lideru SNSD-a i članu Predsjedništva BiH zbog korupcije i neustavnih odluka.

Vijest o dolasku Palmera i Ajhorst povrdili su danas iz Delegacije EU u BiH. 

Zajednička posjeta dio je kontinuiranih napora EU i SAD u BiH, s fokusom na ustavnu i izbornu reformu potrebnu kako bi zemlja napravila odlučujući iskorak na svom putu ka EU, eliminisala diskriminaciju i ojačala demokratska građanska prava.

Tokom posjete sastat će se sa Interresornom radnom grupom, Zajedničkim kolegijumom oba doma Parlamentarne skupštine BiH, predstavnicima civilnog društva, kao i sa liderima političkih stranaka u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.