ŠEFICA MISIJE OSCE-A

Kavalek: Učesnici pregovora su načinili iskorak u jačanju integriteta Izbornog zakona BiH

Neke od oblasti u kojima je razgovarano, podrazumijevalo je i diskusije i još snažnije edukacije samih članova biračkih odbora, uvođenje mehanizama koji će onemogućiti trgovinu pozicijama u okviru biračkih odbora i generalno politizaciju, poručila je

Ketlin Kavalek. A. Čengić

Piše: A. Čengić

30.1.2022

Ketlin Kavalek (Kathleen Kavalec), šefica Misicije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, poručila je nakon pregovora u Neumu da su učesniici usaglasili nekoliko stavki, između ostalih, uvođenje novih tehnologija i oko unaprijeđenja samih  provedbi kampanja.



Snažnija edukacija samih članova biračkih odbora

- Uloga samog odreda je savjetodavna, da pomaže kod usklađivanja sa međunarodnim standardima i naravno preporukama samog Odreda, a značajan dio opredjeljenja koja su preuzeta ticao se upravo poboljšanja u ovoj oblasti. 

Neke od oblasti u kojima je razgovarano, podrazumijevalo je i diskusije i još snažnije edukacije samih članova biračkih odbora, uvođenje mehanizama koji će onemogućiti trgovinu pozicijama u okviru biračkih odbora i generalno politizaciju - kazala je Kavalek.

Ostao je još značajan broj preporuka Odjela

Kazala je da je jedna od najznačajnijih stavki uvođenje novih tehnologija. Šefica Misije OSCE-a u našoj državi je istakla da su učesnici pregovora usaglasili oko izričite zabrane zloupotrebe u svrhe kampanje, odnosno davanja ovlaštenja samom CIK-u da utvrdi ukoliko je do takve povrede došlo.

- Naravno, to su samo neke od tema o kojima je razgovarano. Još je značajan broj preporuka Odjela na kojima treba raditi, međutim ove koje su dogovorene i usaglašene ovdje u Neumu same po sebi predstavljaju dobar iskorak i dalje poboljšanje u ovoj oblasti. Ovo su svakako prijedlozi na kojima će biti potrebno dodatno raditi, dodatno ih dorađivati - poručila je Kavalek.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.