ISTRAGA

Stigli novi podaci Tužilaštvu BiH o Skyu: Ko je iz Nizozemske, preko BiH prebacivao kokain u Hrvatsku

Osoba koja se dovodi u vezu s Lovrenovićima je i Aleksandar Nikolić, koji je u pritvoru u predmetu „Transporter“

U akcijama vezanim za Sky uhapšeno najmanje 30 osoba. MUP RS / Ilustracija

Piše: M. Aš.

16.2.2022

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dobilo je prije nekoliko dana nove podatke o aplikaciji Sky, a odnose se na kriminalce koji su dogovarali trgovinu narkoticima na području BiH, a zatim njen daljnji transport u države EU.

Radi se o podacima koje je Tužilaštvu BiH proslijedila Nizozemska, tačnije njihove policijske agencije koje su uspjele razbiti kripte koje su koristili pripadnici kriminalnog miljea, a bili su povezani i s državljanima naše zemlje.



Razbili kripte

Kako pristižu novi podaci, tako Tužilaštvo slaže kockice o svim pripadnicima narkobandi koji su koristili Sky da bi se dogovarali o transportu droge, ali i oružja.

Ove osobe, kako nam je potvrđeno, prijevoz droge dogovarale su s osumnjičenim Dušanom Lovrenovićem. Utvrđeno je, naime, da je iz Brede prebačen kilogram kokaina na područje Hrvatske. Ista ekipa, prodavala je i pištolje  i ostalu vrstu naoružanja.

Sve je organizirao Dušan Lovrenović, koji je u bijegu. On je sin Milivoja Lovrenovića Čaruge, profesionalnog ubice za kojim je zatraženo raspisivanje međunarodne potjernice.

Osoba koja se dovodi u vezu s Lovrenovićima je i Aleksandar Nikolić, koji je u pritvoru u predmetu „Transporter“.

On je prijavljen, također, Tužilaštvu KS kao osoba koja se može dovesti u vezu s ubistvom sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Mnogi pristaju na saradnju

Od ukupno oko 30 uhapšenih osoba pet ih je pristalo na saradnju s Tužilaštvom. Među njima je i Bojan Cvijetić, savjetnik nekadašnjeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića. Kod Cvijetića su nakon hapšenja pronađeni povjerljivi podaci OSA-e.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.