PRESUDIO VRHOVNI SUD

Nizozemske vlasti mogu koristiti hakovane šifrirane usluge razmjene poruka kao dokaz

Nekoliko sudova je zatražilo od Vrhovnog suda da odluči o ovom pitanju zbog zabrinutosti advokata odbrane

Donesena presuda. Printscreen

A. O.

15.6.2023

Nizozemske vlasti mogu koristiti informacije iz zaplijenjenih šifriranih servisa za razmjenu poruka kao dokaz, presudio je u utorak Vrhovni sud o porukama presretnutim sa EncroChat-a i SkyECC-a. Nekoliko sudova je zatražilo od Vrhovnog suda da odluči o ovom pitanju zbog zabrinutosti advokata odbrane.

Državno tužilaštvo je koristilo poruke koje su kriminalci slali jedni drugima putem ovih službi kao dokaz u nekoliko krivičnih suđenja. Branioci su se pitali da li je to dozvoljeno. Njihovi glavni problemi bili su u tome što su serveri SkyECC-a i EncroChata bili u Francuskoj i u njih su provalile francuske vlasti. Advokati su prigovorili da nisu mogli pristupiti načinu na koji su podaci dobijeni, dijelom i zbog toga što se korišteno sredstvo presretanja smatra francuskom državnom tajnom.

Primjena principa

OM je tvrdio da se primjenjuje „princip međudržavnog povjerenja“. Princip se zasniva na opštem poverenju u pravni sistem druge države, što je slučaj između Nizozemske i Francuske. OM je također istakao da su dvije zemlje uspostavile zajedničke istražne timove kako bi zajedno radili u istrazi SkyECC-a i EncroChat-a.

Dokaz u krivičnim predmetima

Vrhovni sud se složio da se ovdje primjenjuje princip međudržavnog povjerenja. To znači da nizozemski sudovi mogu očekivati da su francuske vlasti svoje istrage sprovele zakonito i da su rezultati pouzdani.

- Nizozemski sud je dužan da detaljnije raspravlja o pouzdanosti rezultata samo ako postoje konkretne indicije za suprotno - saopštio je Vrhovni sud.

Stoga se poruke presretnute sa servera EncroChat i SkyECC mogu koristiti kao dokaz u nizozemskim krivičnim predmetima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.