IZJAVA ZA AVAZ

Adis Ahmetović, izvjestilac Bundestaga za zapadni Balkan: Vrijeme je za sankcije protiv etnonacionalističkih snaga

Drago mi je da naša ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock iduće sedmice putuje u BiH, kaže Ahmetović

Ahmetović: Nećemo dozvoliti podjelu BiH. Avaz

Piše: Al.B.

21.2.2022

Podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, blokada sredstava u iznosu od 600 milliona eura za projekte u RS i jasna poruka da u Evropi nema mjesta za podijeljenu BiH i da su u krivu oni koji djeluju u tom pravcu, osnovne su poruke sa sjednice ministara vanjskih poslova EU koja je održana danas. 

Podrška secesionističkoj politici Milorada Dodika svedena je na Mađarsku i Hrvatsku, uprkos njegovim najavama da ćemo se iznenaditi koliko ima prijatelja u EU. Na uvođenju sankcija Dodiku i njegovom režimu ponajviše insistira Njemačka.

U izjavi za “Avaz” izaslanik njemačkog Bundestaga za zapadni Balkan, Adis Ahmetović, kaže da je vrijeme da EU ostane dosljedna.

- Vrijeme je da EU sada djeluje dosljedno i primijeni sankcije protiv etnonacionalističkih snaga. Kao što sam već rekao, Njemačka neće dozvoliti da se BiH razbije i podijeli. Stojimo iza ljudi koji žele da rade zajedno s nama na stabilnoj i mirnoj demokratiji. Drago mi je da naša ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock iduće sedmice putuje u BiH, to je jasan signal da čvrsto stojimo iza ove zemlje – kazao nam je Ahmetović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.