RAMAZANSKE PORUKE

Elvir ef. Hodžić: Bošnjaku ne smije biti briga samo on, već svaki Bošnjak bez obzira gdje živi

Ako smo ummet, a jesmo, onda smo muslimani i moramo jedni o drugima brinuti, ako smo narod, a jesmo, onda smo Bošnjaci, i niti i jednom Bošnjaku ne smije biti briga samo on

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Bratunac Elvir ef. Hodžić. Preporod

E. T.

9.4.2022

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Bratunac Elvir ef. Hodžić kazivao je hutbu u džamiji Hanovi u Visokom, govoreći o Fondu Bejtu-l-mal i njegovom značaju za ovaj Medžlis.

Hutbu je kazivao u okviru projekta Ureda za zekat i Odjela za hatabet, vaz i iršad Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini (BiH) koji se realizira u saradnji s muftijstvima, tokom kojeg hatibi iz povratničkih džemata gostuju u muftijstvima koja nemaju povratničkih džemata.


Ljudi iz naših safova

Elvir-ef. Hodžić je ovom prilikom kazao kako su mnogi uključeni u institucionalnu podršku Bošnjacima koji su se vratili u na svoja imanja i na svoja zgarišta, a da toga možda nisu ni svjesni.

- Mnogi od vas na razne načine doprinose našem opstanku u mjestima, koja su po nepravednom mirovnom sporazumu pripala manjem entitetu. To se posebno odnosi na ljude iz naših safova koji svi skupa jačaju Bejtu-l-mal Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. 

Rijaset je prije nekoliko godina donio Odluku da se u svim mjestima - mjestima povratka, za koja postoji i minimum mogućnosti, ima da se osigura pomoć da se održava vjerski život. Bez te odluke i bez vašeg potpunog povjerenja i angažmana na jačanju Bejtu-l-mala, bili bismo prisiljeni mnoge od džemata, iako smo džamije obnovili, bismo vjerovatno morali zatvoriti - naveo je.


Moramo jedni o drugima brinuti

Hodžić je govorio i o tome šta džamija i ezan znače Bošnjacima u mjestima povratka.

- Iz "prve ruke“ vam mogu kazati: to im znači gotovo sve u životu, orjentir, mjesto za sva okupljanja, imamu se obraćaju za sve što ih tišti i što im treba... i merhamet, i opština, i stipendija, i prehrambeni paket i kredit, i aplikacija na Javni poziv ... džamija nastoji nadomjestiti sve ono što nemamo od neophodnih institucija. 

Mi imamo našu Zajednicu, domovinu BiH, naše porodice i jedni druge. Među nama ima i onih koji gledaju samo na dio koji pripada cjelini, ali ne i na cjelinu. Oni misle da su lokalni identiteti najvažniji. Međutim, ako smo ummet, a jesmo, onda smo muslimani i moramo jedni o drugima brinuti, ako smo narod, a jesmo, onda smo Bošnjaci, i niti i jednom Bošnjaku ne smije biti briga samo on, već svaki Bošnjak bez obzira gdje trenutno živi - poručio je Elvir-ef. Hodžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.