DOBOJ

Na izvorištu Markovića voda u Sjenini: Braća nakon jednog sna sagradila česmu

Sve smo uradili prema projektu pa, osim česme, tu su klupe i sto, kako bi se dobronamjerni putnik mogao odmoriti, kaže Huso

Huso Hajrić pored česme na lokalitetu Kobiljaci. H. ČALIĆ

Piše: H. Čalić

1.5.2022

Širom Bosne i Hercegovine ljudi su oduvijek, a posebno u osmansko doba, pored puteva gradili hajr-česme. Nakon agresije na BiH mnogo je onih koji, kao vakufsko dobro, ali i u čast poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine, grade spomen-česme.

Tokom ramazana posjetili smo veliko bošnjačko povratničko naselje Sjeninu, smješteno na obroncima Trebave, u kome trenutno boravi oko 1.500 stanovnika.


Zavičaj i običaji

Sjenjani su se razišli na sve strane svijeta, ali svoj zavičaj, vjeru i običaje nikad nisu zaboravili.

Tako je i potekla bistra, hladna voda iz hajr-česme u Sjenini. Nju su sagradila složna braća Osman (81), Hasan (75) i Huso (71) Hajrić. Osman i Huso žive u selu na obroncima Trebave, a Hasan u Sjedinjenim Američkim Državama. Daljina za ovu braću nije bila prepreka da urade dobro djelo i izgrade hajr-česmu na izvorištu Markovića voda.

- Ovdje je bio izvor, pa je voda zbog neodržavanja „pobjegla“. Dva metra sam kopao u dubinu da bih došao do izvora. Sanjao sam da gradimo hajr-česmu te sam to ispričao braći. Odmah smo znali šta trebamo raditi. Sve smo uradili prema projektu pa, osim česme, tu su klupe i sto, kako bi se dobronamjerni putnik mogao napiti bistre i hladne vode, sjesti, osvježiti se i odmoriti - kazao nam je Huso.

On skoro svakog dana obiđe hajr-česmu.


Razgovor s ljudima

- Drago mi je kad tu sretnem razne ljude, putnike, popričam s njima. Ponekad pronađem i pokoji papirić, pa očistim - dodao je Huso.

Zanimljiv je i natpis na hajr-česmi na lokalitetu Kobiljaci, gdje piše „Hajr-vodu sagradiše 2021. godine braća Hajrić Osman, Hasan i Huso, uime nas, naših žena, naših roditelja i roditelja naših žena".

Gradnja Spomen-džamije

Huso Hajrić, vakif iz Sjenine, brinuo se i za gradnju Spomen-džamije. On je sa sinom Besimom otvorio ovu džamiju čija je munara visoka 52,3 metra.

Sjećaju se stariji mještani Sjenine kako su 1987. godine započeli gradnju velike džamije, ali ih je u njihovom nijetu spriječio rat, pa je gradnja nastavljena čim je uspostavljen mir, a potom je uslijedio i povratak na ognjišta. Izgrađena je i najviša munara, s koje je zvuk ezana poseban.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.