NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Usvojene izmjene Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom

Sredstva iz budžeta se finansiraju u stopostotnom iznosu i želja je da se tako izjednače svi pacijenti, rekla je Bera

Usvojene izmjene Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom. FENA

Piše: S. S.

26.5.2022

Federalni Dom naroda je usvojio prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom.

Za ovaj zakon su glasala 33 delegata, a dva su bila suzdržana.

37 posto uspješnosti

Pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera je pojasnila da se ključna izmjena odnosi na način finansiranja postupaka i to iz sredstava Federacije, a ne putem obaveznog osiguranja putem Zavoda zdravstvenog osiguranja.

- U praksi se pokazalo da je došlo do neravnopravne primjene u ovisnosti od kantona zbog različite finansijske moći i drugih razloga. Došlo je i do primjedbi pacijenata. Sredstva iz budžeta se finansiraju u stopostotnom iznosu i želja je da se tako izjednače svi pacijenti. Postupci nisu uslovljeni ranijim postupcima. U prošloj godini smo imali 936 postupaka sa 37 posto uspješnosti, a stopa živorođene djece je 32,3 posto, što pokazuje da smo u okvirima uspješnosti drugih zemalja. 1,7 posto novorođene djece u prošloj godini je rođen u postupcima biomedicinske oplodnje - rekla je predstavnica vlade.

Osobe starije od 42 godine.

Zvonko Marić (SBB) se javio diskusiju.

- Jedna tačka kosi se sa logikom i sa rezolucijama o ljudskim pravima. Dobna granica od 42 godine je bespotrebna i nije u skladu s međunarodnim normama. Ja bih volio da vidim tu komisiju koja će se ravnati prema dobnoj granici. To je diskriminacija. Imate osobe koje prirodnim putem rađaju nakon 43 godine. Predstavnica Vlade je rekla da je riječ o "izjednačavanju prava pacijenata". Da li će se i dobno izjednačiti?, upitao je Marić.

Marina Bera je pojasnila da je to starosna dob stručna stvar, a da je moguće da se i starijim ženama dopusti potpomognuta oplodnja u posebnim uslovima. Što se tiče toga da se ovim zakonom neće tretirati parovi koji već imaju djecu, rekla je da je to bio stav Komisije.

Zvonko Marić je rekao da poznaje primjere u porodici da su osobe rađale prirodno sa 43 godine te da se plaši kompliciranosti tih posebnih uslova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.