REAKCIJE

Ekonomski analitičar Igor Gavran za “Avaz”: Za ovoliki rast cijena apsolutno su odgovorne domaće vlasti

Vlast slavi rast budžetskih prihoda sve dok ne dođe do kolapsa i počne njihov pad jer će sve rezerve i mogućnosti da se ove cijene plate biti iscrpljene – kaže Gavran

Gavran: Namjeran izbor vlasti. Avaz

Piše: A. Bajramović

12.6.2022

Ako živimo na Fadilovoj planeti, gdje nikome nije problem kupiti hljeb i gorivo, naravno da ćemo preživjeti, ali inače smo sve bliže onim dijetalnim savjetima Branka Kostića (nekadašnji član Predsjedništva SFRJ, op.a.) iz ‘90-ih o jedenju korijenja. 

Ovo je za “Avaz” izjavio ekonomski analitičar Igor Gavran komentirajući nedavni istup premijera Fadila Novalića da Vlada FBiH neće subvencionirati cijene hljeba ili goriva, jer “hljeb nije teško svakome kupiti”.

- Sve ovo nije slučajno već se slobodno može reći da je ovo svjestan, namjeran izbor vlasti. Uzroci inflacije jesu izvan BiH, ali uzroci ovolike inflacije i baš ovolikog rasta cijena apsolutno su odgovornost domaćih vlasti. Ne kažem da jednim potezom mogu zaustaviti inflaciju i vratiti cijene na nivo od prije par godina, ali definitivno su mogli i još uvijek mogu uticati da se one znatno smanje u odnosu na sadašnje stanje i da daljnji rast bude barem usporen ako ne zaustavljen. 

Ipak oni odlučuju da to ne rade već naprotiv da slave rast budžetskih prihoda sve dok ne dođe do kolapsa i počne njihov pad jer će sve rezerve i mogućnosti da se ove cijene plate biti iscrpljene – kaže Gavran.

Poznati ekonomski analitičar dodaje da ga stanje u BiH podsjeća na scenarij u kojem se u svim zemljama svijeta poduzimaju mjere da se rast cijena zaustavi ili bar ublaži, a da je BiH dio eksperimenta u kojem se ne čini apsolutno ništa i tako testiraju posljedice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.