NAŠA TEMA

Posljedice suše odražavaju se na cijene hrane: Čekaju li nas nova poskupljenja

Predsjednik Udruženja peradara BiH i direktor kompanije “Madi” iz Tešnja Edin Jabandžić procjenjuje da neće doći do poskupljenja piletine

Prijete nova poskupljenja. Facebook

Alen Bajramovic

prije 15 sati 33 minute

Katastrofalna suša ovog ljeta izazvala je velike štete na poljoprivrednim usjevima, cijene povrća zadržala visokim, a osiguravanje stočne hrane za zimu neizvjesnim. Zbog toga se očekuje rast cijena hrane u BiH, koji je i u proteklom periodu kontinuirano bio prisutan, ali suša ne bi trebala poslužiti kao opravdanje za enormna poskupljenja tokom jeseni.

Sve skupo

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da su usjevi stradali i na otvorenom, ali i u plastenicima, zbog čega je povrće na pijacama skuplje. Štete na suncokretu i kukuruzu su od 20 do 80 posto, soja je potpuno uništena, što bi moglo voditi ka poskupljenju mesa.

Marinković: Zavisi od globalnog tržišta. Društvene mreže

- BiH je uvozno orijentisana i vjerujemo da će se to nadomjestiti uvozom, a cijene će zavisiti od kretanja na globalnom tržištu. Ceh uvijek plaćaju potrošači. Moglo bi se desiti da ostanemo bez dovoljnih količina stočne hrane ili da ona bude nešto skuplja. Za očekivati je poskupljenje, ali ne bih plašio građane da će to biti nekakve velike cifre - kaže Marinković.

Predsjednik Udruženja peradara BiH i direktor kompanije “Madi” iz Tešnja Edin Jabandžić procjenjuje da neće doći do poskupljenja piletine.

Isti nivo

Ona je već nekoliko mjeseci na 12,5 KM za kilogram fileta, odnosno 5 KM za kilogram bataka.

Jabandžić: Žitarice su blago poskupjele. Facebook

- Žitarice su blago poskupjele. U Evropi, godina ipak nije bila tako loša kao na Balkanu i u BiH, tako da će se to na neki način isponderisati. Naše procjene su da će se cijene, manje ili više, zadržati na ovom nivou. Kako cijene žitarica tako i svih djelatnosti koje žitarice koriste u ishrani. Dakle, ne postoji opravdan i valjan razlog da dođe do nekih enormnih poskupljenja - ističe Jabandžić.

Reakcije inspekcije

Ipak, svaka nevolja na tržištu u BiH se, prema tradiciji, koristi kao opravdanje za poskupljenja, a cijene hrane posljednjih godina višestruko su porasle. Zato će važnu ulogu u zaštiti građana i u narednom periodu imati inspekcijski organi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.