NJEMAČKA EUROPARLAMENTARKA

Fon Kramon: Samit EU je za zapadni Balkan bio potpuni neuspjeh, zbog ovoga je sretan samo tip iz Kremlja

Ovo je stvarno katastrofalan signal, poručila je

Fon Kramon: Užasno sam razočarana. Agencije

E. Ć.

24.6.2022

Viola fon Kramon (von Cramon), zastupnica u Evropskom parlamentu iz redova Zelenih, komentarisala je za "Euroactiv" rezultate samita Evropske unije, ističući kako je katastrofalan signal odluka da se zemljama zapadnog Balkana ne dodijeli kandidatski status.

- Dopustite mi da to kažem ovako. Odluka o Moldaviji i Ukrajini je, eto, vrlo jeftina. Ništa ne košta dati im status kandidata u geopolitički vrlo napetoj situaciji. Oni mogu s ovim statusom kandidata u čekaonici, kao što smo vidjeli kod Turske i zapadnog Balkana, zauvijek. 



Najmanje što su mogli učiniti

Status kandidata najmanje je što su čelnici EU mogli učiniti, bez ikakvih financijskih obaveza. Naravno, dobro je imati jedinstvo EU i za Ukrajince, dok oni vode ovaj strašni rat - istakla je Fon Kramon i dodala:

Što se tiče Gruzije, zemlja ima problem. U prošlosti je uvijek bio predvodnik, kada su u pitanju reforme, antikorupcija, modernizacija društva. Ali sada su otišli potpuno u krivom smjeru. 

I umjesto zatvaranja jaza, oni otvaraju jaz, što otežava Evropskom vijeću da im dodijeli isti status kao Gruziji i Moldaviji. Pošteno je reći, prvo odradite domaću zadaću, a onda ćemo vam dati isti status kandidata kao što smo to učinili za drugu dvojicu.

Ovo je šala

Fon Kramon je istakla da je ovaj samit za zemlje zapadnog Balkana bio potpuni neuspjeh.

- Moram priznati da sam užasno razočarana, a kad se Komisija nazivala geopolitičkom komisijom, daj, ovo je šala. Gledajte, pustili su ih da putuju u Brisel, njih svih šest, a ništa im nisu dali, ništa nisu isporučili. 

Ni BiH nije dobila status kandidata, što je još gore, Sjeverna Makedonija i Albanija nisu dobile pristupne pregovore, a Kosovo nije dobilo viznu liberalizaciju, što je pitanje koje se razvlači već četiri godine. Ovo je stvarno katastrofalan signal. Samo je jedna osoba sretna iz ove situacije, a ovaj tip sjedi u Kremlju - naglašava Fon Kramon.

Komentarišući inicijativu "Otvoreni Balkan", Fon Kramon je rekla da se ona ne temelji na načelima, na standardima i kriterijima.

- Ako nastavimo s tim, zapravo bismo potkopali proces pristupanja EU koji je zasnovan na zaslugama - dodala je Fon Kramon za Euroactiv.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.